Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

31. 10. 2017. 20:10 >> 19:59
2

"NIJE IZNENAĐENJE"

Ubistvo posljednji čin nasilja u porodici

Žrtve nasilja u porodici imaju spektar institucija, vladinih i nevladinih koji su tu da im pomognu. TVCG je istraživala da li im se na pravi način pomaže i koliko su zaštićeni.

Ubistvo je posljednji čin nasilja u porodici i nikada nije iznenađenje za okolinu, kazala je direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

"Poslednjih nekoliko godina osam ubistava, sada je ovo već deveto.˙To je ta opasnost zato što se žene ne uče da prijave ili kad prijave one nailaze na najčešće taj prvi neprijateljski korak, te prve institucije a to je policija", istakla je ona.

U policiji tvrde da žrtvi pružaju svu pomoć koja joj je potrebna, te da striktno poštuju zakon.

"Uloga policije je značajna jer ona predstavlja okosnicu zaustavljanja nasilja, a kasnije i saradnje sa drugim državnim organima koji se bave pitanjem nasilja u porodici. To su prije svegha Tužilaštvo, Centar za socijalni rad i veoma značajnu ulogu u suzbijanju nasilja u porodici imaju organi civilnog društva", objasnio je šef djeljenja za nasilje u porodici i maloljetničku delikvenciju Slavko Milić.

Pored resocijalicije i psihološke pomoći u skolopu sigurne ženske kuće žrtve imaju podršku i od advokata, koji njihove slučajeve prati od prijavljivanja, pa do kraja.

"Žrtva u većini slučajeva nailazi na sporu i neefikasnu reakciju onih koji bi to nasilje trebalo da spriječe i da ga procesuiraju pa se ponašanje nasilnika ne kažnjava na način koji će ga spriječiti da ubuduće vrši nasilje", naglasio je advokat Miloš Vuksanović.

Jedan efikasnih načina da se žrtva zaštiti je zabrana prilaska.

"To je mjera koja je dala dobre rezultate. Mi smo u  do sada u toku godine izrekli 23 naredbe o iseljenju iz stana i samo jedna je prekršena", poručio je Milić.


Raičević je naglasila da je čepća zabrana prilaska, "ali joj se ne objasni da treba da ga prijavi jer on ide u zatvor".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније