Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 11. 2017. 11:20 >> 10:46

AMCHAM

Podrška socijalnoj inkluziji djece i mladih

Američka privredna komora u saradnji sa kompanijama članicama organizovala je dobrotvorni koktel povodom Dana zahvalnosti. Zahvaljujući donacijama nabavljena je računarska oprema koja će unaprijediti socijalnu inkluzuju mladih sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom u okviru trinaest Dnevnih centara u Crnoj Gori.

Dan zahvalnosti je američki nacionalni praznik koji predstavlja važan datum za one koji žele da izraze poštovanje porodici, prijateljima, zajednici, kao i zahvalnost za postignute uspjehe.

Kako je saopšteno, kompanije članice Američke privredne komore, svoju zahvalnost zajednici u kojoj uspješno posluju, iskazale su kroz donatorsku inicijativu koja za cilj ima unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom iz trinaest JU Dnevni centri za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom iz različitih crnogorskih gradova.

"Dnevni centri raspolažu sa posebno osmišljenom društvenom mrežom www.socijalnainkluzija.me koja ovoj djeci i mladima nudi mogućnost da komuniciraju na način na koji to čine njihovi vršnjaci. Društvena mreža sadrži module za prevod teksta u govor i govora u tekst i omogućava djeci i osobama sa smetnjama vida i govora da prevaziđu barijeru u komunikaciji", navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući donacijama kompanija članica AmCham-a nabavljena je računarska oprema koja će omogućiti korišćenje te društvene mreže u trinaest Dnevnih centara.

Iz AmCham-a napominju da su inicijativu podržale kompanije: Telenor fondacija, Hoffmann la Roche, Coca Cola HBC Montenegro, Integrated EE Holdings (Capital Plaza), Erste banka, Čikom, Addiko banka, UNIQA osiguranje, Čelebić, Telekom, Industrija piva i sokova "Trebjesa", Zapad banka, S&T, Societe Generale Montenegro banka, Trend Korali, Karanović/Nikolić, Lovćen osiguranje, MonteCredit, Hipotekarna banka, Fidelity Consulting, BDK Legal, Montenegro Transfers, Harrisons, DHL, Bayview Investments i Teknoxgroup.

Na dobrotvornom koktelu gostima su se obratili: Nj.E. Margaret En Uehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Katarina Bulatović, predsjednica Američke privredne komore, Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore i Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja.

"Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Nj.E. Margaret En Uehara, istakla je da je ova donatorska inicijativa Američke privredne komore i kompanija članica, odličan primjer kako biznis zajednica svojim angažovanjem može napraviti pozitivnu razliku u životu osoba sa teškoćama u razvoju i dodala da ih svi zajedno moramo podržati snažnije kroz podizanje svijesti o njihovom potpunijem uključivanju u crnogorsko društvo", saopšteno je iz Američke privredne komore.

Uehara je, dodaju, zaključila da AmCham i njene članice na ovaj način pokazuju posvećenost i pripadnost široj društvenoj zajednici.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore, Katarina Bulatović je kazala da je od suštinske važnosti za razvoj jednog društva biti odgovoran i savjestan član zajednice.

"Na odgovornost naših članica uvijek računamo, jer su one istinski reprezenti društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori. Za ovo postoje brojni primjeri, a jedan od njih je svakako i podrška ovogodišnjoj donatorskoj inicijativi", kazala je Bulatović.

Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore, izrazio je zahvalnost na podršci američke ambasade, te na povjerenju i zalaganju kompanija članica Komore i zaključio da bez njihovog zajedničkog rada ne bi bilo uspješnosti AmChama u izvršenju misije unapređenja poslovnog ambijenta.

Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja, zahvalila je Američkoj privrednoj komori i kompanijama koje su učestvovale u donatorskoj akciji.

"Ona je istakla da je ova donacija važna jer se djeci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom mora obezbijediti jednak pristup u svim segmentima života i dodala da svi moraju shvatiti da je pitanje ostvarivanja njihovih prava, pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, a ne pitanje socijalne zaštite", navodi se u saopštenju.

Iz Američke privredne komore ističu da će zajedno sa svojim članicama kroz djelovanje Komiteta za društveno odgovorno poslovanje nastaviti da promovišu društveno odgovorno poslovanje i u narednoj godini.

AmCham Montenegro je poslovna asocijacija, osnovana, 2008. godine, koja u ovom trenutku okuplja 85 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori.

"AmCham Montenegro je posvećena ostvarenju svoje misije unapređenja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih stranih investicija", zaključeno je iz te asocijacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније