Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio P.R.

08. 12. 2017. 16:01 >> 15:30

VUJAČIĆ OCIJENILA

Sportski uspjesi mjerilo uspjeha CG

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić ističe da iako nijedno pregovaračko poglavlje direktno ne dotiče sport ili sport osoba s invaliditetom, sportski uspjesi te populacije su mjerilo uspjeha cijele države, saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova.

Vujačić je govorila na okruglom stolu "Promijeni svoj način razmišljanja-Sport za sve", koji je organizovao Paraolimpijski komitet Crne Gore u okviru istoimenog projekta.

"Na taj način, Evropu donosimo kod nas i na najljepši način predstavljamo sebe u Evropi. Upravo zato, novi pristup rješavanju problema, odnosno podizanja svijesti o potencijalima mladih sportista s invaliditetom na najbolji mogući način promoviše naše društvo, ali i državu na međunarodnom planu", poručila je Vujačić.

Ona je istakla da je podrška Paraolipmijskog komiteta sportistima s invaliditetom nemjerljivo važna, te da je raduje da se evropski programi podrške, poput Erazmus plusa, sve više koriste i za dostizanje mjerljivih rezultata u promociji sporta osoba s invaliditetom, kao i za regionalno povezivanje.

Ocijenila je da je Crna Gora zbog rezultata svojih sportista s invaliditetom lijepa evropska priča, a da kroz umrežavanje, uključivanje, i udruživanje kroz ovaj projekat značajno promovišemo i moto Evropske unije "Ujedinjeni u različitosti", ističući podršku Ministarstva evropskih poslova za ovakve i slične projekte, inicijative i aktivnosti.

Generalna direktorica za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović je podsjetila da je Vlada Crne Gore usvojila veoma važne propise i strateška dokumenta koja treba da obezbijede jednakost lica s invaliditetom s drugim građanima u skladu s Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom, uključujući oblast sporta, kulturnih aktivnosti i rekreacije.

Ona je podsjetila da se posebno poglavlje Strategije za zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i promociju jednakosti za period 2017- 2021 odnosi na mjere zabrane diskriminacije u oblasti sporta i rekreacije, te da Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom propisuje i kaznene odredbe.

Direktor Direktorata za sport u Ministarstvu sporta Miloš Lalević je istakao da nova strategija posebno tretira pitanja kontinuirane adaptacije sportsko-rekreativnih objekata, u smislu njihovog prilagođavanja licima sa invaliditetom.

Poručio je da će se Ministarstvo sporta, u okviru svojih nadležnosti, u saradnji sa nadležnim resorima zalagati da se, kroz infrastrukturna prilagođavanja sportskih objekata osobama s invaliditetom, stvore jednake šanse za bavljenje sportom i rekreacijom.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Marina Medojević je ocijenila da, i pored velikih napora koje država ulaže, praksa pokazuje da su lica s invaliditetom još uvijek izložena društvenoj marginalizaciji, što ukazuje na potrebu za daljim osnaživanjem osoba s invaliditetom, kao i kapaciteta institucija, njihovih resursa, u cilju njihovog punog učešća u društvenoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније