Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

27. 03. 2024. 16:17 >> 16:17

GORČEVIĆ U SKOPLJU

"Zajednička obaveza EU i regiona da održimo zamah proširenja"

Zajednička obaveza EU i država regiona je da održimo zamah proširenja. Ohrabreni smo porukama koje stižu od lidera EU i koje predstavljaju dodatni podsticaj svim državama Zapadnog Balkana da svoju energiju usmjere ka suštinskim reformama, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević. Ona je istakla da se nada da će sve države Zapadnog Balkana ostvariti željeni napredak na putu ka EU, jer je, kaže, svaki pojedinačni uspjeh ujedno i uspjeh i motivacija za cijeli region.

Ona je danas učestvovala na sastanku ministara evropskih poslova u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je održan u Skoplju, u okviru predsjedavanja Sjeverne Makedonije tom inicijativom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da je Vlada Crne Gore odlučna da intenzivnim radom osigura dugoročne i održive društveno ekonomske promjene.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU i mjeseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje želimo da vidimo sve bolje rezultate u implementaciji”, kazala je ministarka.

Ona je istakla posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji naglasivši da ona predstavlja najbolju preporuku za ekonomski rast i dalji napredak ka EU.

Ukazala je da se države regiona suočavaju sa brojnim, izazovima na polju bezbjednosti, mira, demokratskog upravljanja, ekonomskog rasta, klimatskih promjena, čije uspješno rješavanje zahtijeva zajedničko djelovanje. Istakla je da upravo zbog toga, regionalna saradnja mora ići uporedo sa perspektivom evropskih integracija.

“Zaključci sa posljednjeg samita Berlinskog procesa u Tirani potvrdili su težnje Zapadnobalkanske šestorke da unaprijedi regionalnu ekonomsku integraciju kroz zajedničko regionalno tržište. To su ključni koraci ka boljoj regionalnoj saradnji koji imaju potencijal da podstaknu socio-ekonomski oporavak i ubrzaju napredak zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU”, zaključila je Gorčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније