Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2017. 10:00 >> 11:17
1

IZVJEŠTAJ UNICEF-A

Neprijatnost na internetu iskusilo 38% djece

U Crnoj Gori je 38 odsto djece imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 posto ne zna što da radi kada ih neko uznemirava preko interneta, navodi se u novom izvještaju UNICEF-a - Djeca u digitalnom svijetu.

"Svako drugo dijete, 45 odsto, u Crnoj Gori kaže da se na internetu ne osjeća bezbjedno", navodi se u izvještaju.

Izvještaj takođe ispituje kako se preko interneta povećava izloženost djece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i virtualno zlostavljanje. Sveprisutnost mobilnih telefona, kako je u izvještaju zabilježeno, dovela je do toga da je prisustvo djece na internetu pod sve manjim nadzorom – što je potencijalno opasnije.

U Crnoj Gori, svako deseto dijete i svaki peti roditelj nijesu korisnici interneta, a oni su češće iz siromašnih porodica.

„Djeca koja su već u nepovoljnom položaju, jer odrastaju u siromaštvu, bivaju marginalizovana opet i kroz digitalni jaz, što im dodatno otežava izlazak iz začaranog kruga siromaštva“ objašnjava Kogali.

Iz tog razloga, UNICEF, u saradnji sa Telenorom, podržava Ministarstvo prosvjete Crne Gore da svakom djetetu omogući da u osnovnoj školi stekne osnove digitalne pismenosti, tj. da nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka.

Uprkos masovnom prisustvu djece u online prostoru, jedno od troje korisnika interneta u svijetu su djeca, premalo se radi na njihovoj zaštiti od opasnosti u digitalnom svijetu, te na povećanju njihovog pristupa sigurnim online sadržajima i jačanju njihovih digitalnih vještina i medijske pismenosti, navodi se u godišnjem izvještaju UNICEF-a.

Djeca u digitalnom svijetu predstavlja UNICEF-ov prvi sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život djece i na životne šanse, identifikujući njene opasnosti, kao i mogućnosti.

U izvještaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promjenama, izlažući djecu novim rizicima i opasnostima, te zapostavljajući milione najugroženije djece.

"Bez obzira na sve, digitalna tehnologija je sada već neponištiva činjenica naših života", rekao je izvršni direktor UNICEF-a Antoni Lejk. "U digitalnom svijetu, naš dvostruki izazov je kako ublažiti štetu uz pružanje maksimalne koristi interneta za svako dijete."

Izvještaj istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi djeci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To podrazumijeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju vještina potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, te pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova.

Međutim, izvještaj pokazuje da milioni djece propuštaju ove prilike. Otprilike trećina mladih u svijetu, 346 miliona, nemaju pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost djece da učestvuju u sve više digitalno usmjerenoj ekonomiji.

„Digitalni jaz se odnosi ne samo na razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju pristup internetu, već i na razlike u znanju i vještinama među onima koji koriste internet“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније