Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

16. 01. 2018. 14:45 >> 14:12

CG I SRBIJA

Sporazumi o granici poboljšaće promet roba

Zaključivanjem sporazuma o graničnim prelazima, Crna Gora i Srbija će poboljšati promet robe i kretanja građana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Iz tog resora je saopšteno da je danas u Podgorici održan bilateralni sastanak delegacija Crne Gore i Srbije na zaključivanju sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni drumski, željeznički i pogranični saobraćaj između Crne Gore i Republike Srbije.

"U pregovorima su učestvovali predstavnici državnih organa i drugih organa uprave Crne Gore i Srbije koji imaju nadležnost u oblasti granice, ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, graničnih policija, uprava carina, međunarodne saradnje i evropskih integracija, saobraćaja, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove", navodi se u saopštenju.

Zaključivanje sporazuma, kako se dodaje, između ostalog, utvrđeno je crnogorskom Strategijom integrisanog upravljanja granicom i Akcionim planom za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, za podoblast Vanjske granice i Šengen.

Iz Ministarstva su pojasnili da je cilj zaključivanja sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj unapređenje prometa roba i kretanja građana preko zajedničke državne granice, jer je, kako navode, saobraćaj preko državnih granica dozvoljen samo na mjestima određenim sporazumima, graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, uz obavezu zatvaranja sporednih puteva pogodnih za nezakonite prelaske državne granice između dvije države.

"Zaključivanje sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja treba da doprinese razvoju i unapređenju privredne, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.  Takođe, implementacija sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, doprinijeće unapređenju Projekta tehničke podrške Evropske komisije, koji se realizuje u okviru Berlinskog procesa od strane predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke".

Najavljeno je da će se sljedeća runda pregovora održati u Beogradu u cilju finalizacije sporazuma, koji će biti potpisani nakon sprovedenih unutrašnjih pravnih procedura u obje države.

Na čelu delegacija dvije države na ovim pregovorima bili su Milan Paunović, predsjednik Komisije za državnu granicu Crne Gore i general policije Zorica Lončar Kasalica, šefica Delegacije Republike Srbije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније