Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal Analitika ]

19. 01. 2018. 10:36 >> 10:03
1

DOSTIGNUT PRVI CILJ

Crnogorska Vikipedija dostigla 1000 jedinica

Riješeni smo da crnogorska Vikipedija, u mjeru u kojoj je moguće kontrolisati, bude što je moguće više naučna institucija iz koje će se moći pouzdano koristiti sadržaj u obrazovanju mladih u Crnoj Gori, a i pomoći starijim da nadoknade propušteno – kaže publicista Slobodan Jovanović.

 

Priča o Vikipediji na crnogorskom jeziku je za Jovanovica počela onog trenutka kada je pročitao apel u medijima da se potpisima podrži postojanje crnogorske Vikipedije.
"Naravno, mi još nijesmo dobili Vikipediju, već inkubator, što bi odgovaralo pojmu probni period, i bitka još nije završena. Ona traje i sad" ističe Jovanović.

On naglašava da je grupi entuzijasta posebno bilo stalo da se u što kraćem roku napiše 1.000 jedinica u inkubator Vikipedije, što je uslov da inkubator preraste u pravu Vikipediju. Juče je taj cilj postignut.

"Formirali smo ad hok nekakvu ekipu i krenuli tako da smo uspjeli da za otprilike 20 dana uradimo 970 jedinica, a to je juče preraslo i na 1.000. Nažalost, ne mogu reći ime čovjeka koji nam je bio velika tehnička podrška, jer on sam ne želi da nam kaže svoj identitet. Jedino što mogu reći jeste da on za sebe kaže da je Crnogorac sa Kosova i da svu komunikaciju sa njim obavljam preko interneta. Moguće ga je pronaći pod viki nikom Ookuninusi."

Otprilike nas petoro ubacuje tekstove: Mario Đurović iz Njemačke, Aco Radoman, Ookuninusi, Slobodan Čukić i moja malenkost. Postoje još neki koji takođe ubacuju tekstove, ali to je manji broj. Teško da bih uspio da tako veliki broj tekstova isturim na Vikipediju da nijesam imao veliku podršku u Bobanu Batrićeviću i Srđi Martinoviću. Prosto smo se uigrali kao pravi tim. Boban je svakodnevno radio na tekstovima sa svojim prijateljima i slao mi ih, dok je Srđa svoju bogatu građu o crnogorskim oficirima i još ponekim crnogorskim istorijskim temama ustupio za Vikipediju.

"Bespredmetno je govoriti da bi bez toga teško dosegli cifru koju smo dosegli, zato su sve zasluge zajedničke. Kao što je i važna organizaciona podrška Daye, Darinke Ljubiše i Radoša Dubljanića"  kaže Jovanović.

Slobodan Jovanović vjeruje i nada se da će država imati sluha za važnost ovakvog projekta, s obzirom na to da do sada nijesu imali nikakvu komunikaciju s ljudima iz državne administracije.

"Nije samo pitanje 1.000 jedinica, jer smo ubijeđeni da će taj uslov biti ispunjen i dobijena Vikipedija, već se mora imati na umu da ostali u regionu imaju preko 100.000 jedinica, neki i do 200.000, te da slijedi mukotrpan rad na formiranju prave Vikipedije, koja će biti pravi izvor svih informacija."

Za to je potrebna saradnja svih naučnih i kulturnih kapaciteta, a i tim koji će svakodnevno raditi i na formiranju jedinica i na odbrani sadržaja od zlonamjernih, što nije ništa manji posao.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније