Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 01. 2018. 11:36 >> 11:03

OZON

Žalili se na odluku o Domu revolucije

Ekološki pokret "Ozon" uputio je grlavnom administratoru opštine Nikšić Žalbu na rješenje Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine kojim se utvrđuje da nije potrebna procjena uticaja na životnu sredinu za projekat adaptacije i rekonstrukcije Doma revolucije.

"Kako Uredba o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu na Listi II nabraja za koje projekte se može vršiti procjena uticaja na životnu sredinu, smatramo da je za projekat adaptacije i rekonstrukcije Doma Revolucije potrebno raditi kompletnu proceduru naročito jer je Opština Nikšić i nadležni organ i nosilac projekta sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, što ulazi u sferu potencijalnog konflikta interesa", saopšteno je iz Ekološkog pokreta "Ozon".

Oni dodaju da pozitivna evropska praksa ukazuje da se u projektima koji su od značaja za lokalnu zajednicu, zainteresovana javnost uključuje u proces donošenja odluka i kroz procjenu uticaja na životnu sredinu, gdje se kroz javnu raspravu ostavlja mogućnost argumentovanog dijaloga i uticaja na konačna rješenja.

Dom Revolucije se nalazi u samom urbanom jezgru i nesporno je da će postojati uticaj na kvalitet životne sredine kako tokom adaptacije i rekonstrucije, tako i kada se objekat privede namjeni i sadržajno riješi, uključujući i okolnu infrastrukturu, pa shodno tome potrebno je kroz predmetni Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu definisati mjere kojima će se na najmanju moguću mjeru svesti negativni uticaji na životnu sredinu., uz učešće zainteresovane javnosti u procesu donošenja odluka.

Iz Ozona poručuju da će kao i do sada nastaviti da štite javni interes u Nikšiču jer je po njima očigledno da "lokalna uprava nastavlja bahat odnos prema pravima garantovanim Ustavom Crne Gore, što je opasnost po cjelokupan sistem i čime bi trebalo da se bave nadležne institucije".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније