Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 03. 2018. 13:39 >> 13:38

POUZDANIJI PRAVNI AMBIJENT

Građanskim zakonikom do veće zaštite prava

Objedinjavanjem normi koje uređuju ugovorna, porodična, nasljedna i druga prava u okviru Građanskog zakonika, biće obezbijeđena veća pravna sigurnost crnogorskih građana i pouzdaniji pravni ambijent za ekonomski napredak društva, saopšteno je na konferenciji koja je danas održana u Podgorici.

Konferenciju pod nazivom “Kodifikacija građanskog prava u Crnoj Gori – predstavljanje osnovnog koncepta i iskustava u regionu” organizovali su Ministarstvo pravde, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, AIRE Centar iz Londona i Britanska ambasada u Podgorici.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je, otvarajući konferenciju, naglasio značaj kodifikacije za jačanje pravne sigurnosti kao preduslova za ostvarenje ideje vladavine prava.

"Istorijski gledano, društveni kontekst onih država koje su težile da objedine svoje građansko pravo u građanski zakonik, upućivao je na potrebu izgradnje i jačanja nacionalnog jedinstva, integriteta između države i društva, ali i ekonomske valorizacije društva i, s tim u vezi, jačanja pravne sigurnosti", kazao je Pažin.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, najavio da će Nacionalna komisija za kodifikaciju građanskog prava, sačinjena od eminentnih pravnih stručnjaka, raditi na pripremi ovog kapitalnog zakonskog teksta uz punu otvorenost za doprinos ukupne zainteresovane javnosti.

"Svjesni značaja koji Građanski zakonik ima za savremenu Crnu Goru i za njenu budućnost, spremni smo da redovito na ovakvim skupovima preispitujemo svoje stavove, otvaramo se za javnost, sa pažnjom slušamo ono što su razmišljanja drugih i da težimo da kroz takav proces ostvarimo temeljne vrijednosti građanskog prava, da građansko-pravni sistem učinimo održivim i dugoročnim", rekao je Pažin.

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan Vukčević naglasio je širi društveni značaj kodifikacije građanskog prava, i izrazio spremnost Akademije da pruži svoj puni doprinos izradi kapitalnog djela pravne kulture Crne Gore, kakav je Građanski zakonik.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Alison Kemp, izrazila je zadovoljstvo da je Velika Britanija u prilici da podrži sveobuhvatnu reformu crnogorskog građanskog prava, u cilju boljeg pristupa građana pravdi i smanjenja kompleksnosti propisa i pravne nesigurnosti za privrednike i investitore, kao i ograničavanja mogućnosti za korupciju.

"Ovaj ambiciozni zakonodavni poduhvat je u saglasnosti sa ključnim prioritetima procesa evropskih integracija, naročito u okviru uslova za poglavlje 23 koji se odnose na jačanje vladavine prava i poštovanje temeljnih prava", naglasila je Kemp.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, pozdravila transparentan i otvoren pristup Vlade u pripremi nacrta Građanskog zakonika, kroz učešće pravnih eksperata i šire zainteresovane javnosti.

"Uz ocjenu će finalna verzija zakonskog teksta obezbijediti bolju zaštitu prava crnogorskih građana, ali i učiniti Crnu Goru konkurentnijom na evropskom nivou u oblasti biznisa i investicija", kaže se u saopštenju.

Programska menadžerka AIRE Centra za zapadni Balkan, Biljana Brejtvejt, ukazala je, između ostalog, na značaj izrade koherentnog i predvidljivog skupa zakonskih pravila za strana ulaganja, zaštitu nezavisnosti i nepristrasnosti suda i modernizaciju pravnog sistema u skladu sa međunarodnim standardima.

Uoči obilježavanja 130 godina od donošenja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, Vlada je formirala tim istaknutih pravnih eksperata koji su, uz podršku AIRE Centra i Britanske ambasade, angažovani na izradi Građanskog zakonika, kao sveobuhvatnog skupa pravnih normi i principa društvenog života.

To, kako je saopšteno iz Vlade, nesumnjivo predstavlja najzahtjevniji pravnički posao od obnove državne nezavisnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније