Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 03. 2018. 15:10 >> 15:09

PORUKA UDRUŽENJA

Dati šansu osobama sa Daunom

Osobe sa Daun sindromom nisu teret, već ravnopravni članovi društva, kojima je neophodno omogućiti servise podrške i uslove za obrazovanje i zaposlenje, kako bi mogli aktivno doprinijeti zajednici.

To je poručeno iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daun sindromom, u okviru ovogodišnje kampanje “Čime ja doprinosim svojoj zajednici?”.

Izvršna direktorica UMHCG, Aleksandra Pavićević, kazala je da građani moraju mijenjati stav prema svim osobama sa invaliditetom, kako bi im pružili priliku da pokažu koliko znaju i mogu.

“U našem okruženju i širom svijeta, osobe sa Daun sindromom su slikari, dizajneri, preduzetnici, manekeni. Na nama je da im omogućimo da se osjete dobrodošlima, da im stvaramo prilike. Najprije da im dozvolimo da se rode, tako što ćemo skrenuti pažnju na nehumanu praksu selektivnih abortusa”, ocijenila je Pavićević.

Prema njenim riječima, osobe sa Daun sindromom nisu teret već, kao je rekla, ravnopravni članovi društva, kojima treba omogućiti servise podrške.

Sekretar Sekreterijata za rad, mlade i socijalno staranje, Ivan Terzić, ukazao je na to da se Daun sindrom može pojaviti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja i način života, zbog čega je, kako je pojasnio, potrebno raditi na jačanju svijesti javnosti.

“Zbog toga je cilj obilježavanja ovog dana buđenje svijesti društva o važnosti podrške osobama sa Daun sindromom za njihovu socijalnu integraciju, kao i skidanje tabua sa ove teme”, naveo je Terzić.

Majka djevojčica sa Daun sindromom i saradnica na organizaciji događaja, Sara Bero, kazala je da očekuje da će se svi zalagati da svake godine bude sve više posjetilaca manifestacije.

“Želim da kažem da nam pružite ruku podrške, razumijevanja, da nam date prostora da vam pokažemo i dokažemo koliko možemo da volimo i budemo dio vas”, poručila je Bero.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније