Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

13. 04. 2018. 14:44 >> 14:38

SINDIKAT MEDIJA

Poboljšati uslove medijskih radnika

Borba za veću slobodu medija potpuno je bespredmetna ukoliko se ne poboljšaju osnovni socio-ekonomski uslovi i zarade medijskih radnika, smatraju u Sindikatu medija (SMCG).


U saopštenju SMCG-a povodom obilježavanja pet godina rada, navodi se da je ta radnička organizacija prva počela jasno da govori o radnim, socijalnim i ekonomskim pravima medijskih radnika.

“Ta tema, veoma nezgodna za državu i vlasnike medija, konačno je otvorena i sada javnost zna da je stanje u medijima loše”, kaže se u saopštenju i dodaje da su medijski radnici često uskraćeni za osnovna prava iz rada, da su zarade ispod državnog prosjeka, a trećina je prinuđena da radi i druge poslove.

“Borba za veću slobodu medija potpuno je bespredmetna ukoliko se ne poboljšaju osnovni socio-ekonomski uslovi i zarade medijskih radnika”, smatraju u SMCG.

U suprotnom, kako su kazali, osim ugrožene egzistencije zaposlenih dobijaju se novinari koji su podložni uticajima, cenzuri i samocenzuri, kako bi zadržali posao.

“Što dovodi do pada profesionalnih standarda i kvaliteta novinarstva, a čemu svjedočimo posljednjih godina”, ocijenili su iz SMCG.

Navodi se da su zahvaljujući SMCG, u oktobru prošle godine pokrenuti pregovori sa Unijom poslodavaca o novom Granskom kolektivnom ugovoru za oblast medija.

“Osim niskih zarada i pada profesionalnih standarda, veliki problem medijske zajednice u Crnoj Gori su i neriješeni napadi na novinare i imovinu medija”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Sindikat zbog napada na novinare 2013. i 2014. godine organizovao dva protesta, da reaguje i prati nove slučajeve i poziva nadležne da ih riješe ili makar podnesu odgovornost zbog svojih propusta.

“Kako bi doprinio stvaranju objektivne slike o stanju slobode medija u Crnoj Gori, SMCG je 2016. i 2017. godine sproveo dva istraživanja stanja medijskih sloboda i bezbjednosti novinara”, navodi se u saopštenju.

To je, kako su kazali, prvi put da crnogorska organizacija sprovodi istraživanje te vrste i ta aktivnost će se nastaviti.

“Naš rad prepoznale su i Evropska (EFJ) i Međunarodna federacija novinara, najbrojnije medijske organizacije u Evropi i svijetu, čiji je SMCG punopravni član od 2014. godine, a od 2016. ima i svog predstavnika u izvršnom odboru EFJ”, saopšteno je iz SMCG.

Njihova vizija je, kako su objasnili, Crna Gora kao demokratsko društvo u kojem medijski radnici bez straha i profesionalno rade u interesu građana. 

“Zaposleni u crnogorskim medijima moraju biti zadovoljni uslovima u kojima rade jer samo tako će moći da objektivno informišu građane, bez straha da će biti predmet pritisaka zbog svog rada”, smatraju u SMCG. 

Oni će, kako su najavili, snažno nastaviti da se za to zalažu.

Iz SMCG podsjećaju da je ta organizacija osnovana 13. aprila 2013. godine i prema njihovim riječima, za kratko vrijeme je postala najveći granski sindikat u oblasti medija i najreprezentativnija organizacija u državi.

U Sindikatu ima skoro 600 zaposlenih iz više od 20 medija, što je oko 50 odsto od ukupnog broja medijskih radnika u Crnoj Gori. 

“Naši članovi su zaposleni u privatnim medijima, lokalnim javnim emiterima i Javnom servisu Radio-televiziji Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније