Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2018. 07:28 >> 08:49
6

MEDIJSKE SLOBODE

Rasvijetliti napade, zaštititi novinare

Da bi se poboljšala sloboda medija u Crnoj Gori i medijima garantovala sigurnost, moraju se riješiti brojni slučajevi napada na novinare, ocijenili su sagovornici "Okvira" RTCG. Iz Vlade poručuju da preduzimaju sve korake da se ti slučajevi rasvijetle.

Direktor Direktorata za medije Vlade Crne Gore Željko Rutović smatra da u oblasti slobode medija nema aspekata nazadovanja.

"Da su svi temeljni principi slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava iz ugla temeljne postavke danas na djelu u Crnoj Gori", rekao je Rutović.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković kaže da je Izvještaj Evropske komisije o slobodi medija realan odraz stanja u Crnoj Gori.

"Treba reći da prvi put imamo tako oštar diplomatski rječnik od strane zvaničnika EU, kada je u pitanju Crna Gora, pogotovo kada je u pitanju oblast Poglavlja 23 koja obuhvata slobodu medija", ocijenio je Marković.

Nerješavanje slučajeva napada na novinare je razlog za takvu ocjenu Brisela, smatra Marković i podsjeća da nijedan od većih i ozbiljnijih slučajeva nije riješen, ili je pred zastarom.

"Pošto ti napadi nijesu riješeni, mi već imamo nove prijetnje novinarima. Istina, one nijesu te ozbiljnosti kao raniji slučajevi", rekao je Marković.

Po njemu, problem je nedostatak kapaciteta u tužilaštvu i policiji da se uhvate u koštac sa tim problemom, a drugi nedostatak političke volje da se slučajevi riješi.

"Do sada ni u jednom slučaju, ni u jednoj istrazi o napadu na bilo kojeg našeg kolegu niko nije snosio profesionalnu odgovornost, niti bio smijenjen. Niko do sada nije disciplinski odgovarao, bio kažnjen bar 5 odsto od plate zato što su neke istrage bile traljave, nedjelotvorne", saopštio je Marković.

On nije optimista da će se bar neki slučajevi napada na novinare rasvijetliti.

Kristina Ćetković iz Građanske alijanse kaže da ih nije iznenadio izvještaj EK o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori. Od institucija se, kako kaže, novinarima šalje jasna poruka da neće biti zaštićeni zbog poslakojim se bave.

"Vi imate konkretne slučajeve gdje oni koji su vodili istrage napada na novinare, nijesu odgovarali zbog loših istraga, već su napredovali.
Vi time šaljete jasnu poruku novinarima da napadi ne treba da budu rasvijetljeni, da su oni dobili batine s razlogom", ocijenila je Ćetković.

Predsjednica Udruženja profesionalnih novinara Mila Radulović tvrdi da ne postoji spremnost da se u tužilaštvu i policiji upitaju šta su radili svih prethodnih godina i kako je moguće da nema rezultata u rasvjetljavanju brojnih napada na novinare.

"Imamo konkretan primjer Višeg tužioca u Bijelom Polju koji je nedavno pošao u penziju. Mi smo ga pitali da li osjeća odgovornost, posebno zbog napada na kolegu Tufika Softića. On je rekao da ne osjeća odgovornost, da je taj predmet kasno dobio, da je preduzeo sve što se njega tiče. Ali, koliko mi znamo nije baš tako, nijesu se policija i tužilaštvo pretrgli da istraže taj slučaj", ocijenila je Radulović.

Rutović kaže da Vlada izražava punu spremnost da ispoštuje preporuke Komisije na čijem je čelu Nikola Marković.

"Vlada je dala preporuke Vrhovnom državnom tužilaštvu i zatražila određenje radnje od Uprave policije, sve u cilju da se stvore pretpostavke da se riješe stari slučajevi napada na novinare", rekao je Rutović.

Različito o izjavi Đukanovića

Govoreći o izjavi novoizabranog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je pisanje nekih medija o poslovima njegovog sina pokušaj diskriminacije, odnosno fašistička ideja, Marković smatra da je riječ o zamjeni teza.

"Niko se ne bavi poslovima Blaža Đukanovića samo zato što je njegov sin, nego zato što je kao sin premijera dobijao takve poslove. Ajte neka ih dobije neko drugi", rekao je Marković.

Dok Marković smatra da je ta izjava poziv na linč, Rutović je doživljava u kontekstu odgovornosti medija.

"Ne zaboravimo da je ta uzjava data u kontekstu političke kampanje u kojoj dio medija i nevladinog sektora nijesu sjedeli po strani, nego su zdušno podržavali određene političke interese, a što je njihovo pravo", ocijenio je Rutović.

On smatra da je izjava Đukanovića generisana i kampanjom, odnosno, kako tvrdi, hajkom na njega i njegovu porodicu.

"Nećemo valjda smatrati da je idealna situacija u demokratskom društvu da Đukanoviću treba staviti flaster na usta i smatrati da on ne treba da učestvuje u političkoj kampanji", rekao je Rutović i poručio da nijedna sloboda, pa ni medijska, nije apsolutna.

Mila Radulović tvrdi da Đukanović, pisanjem o poslovima njegovog sina, nije oklevetan, niti vrijeđan.

"Samo smo pratili i provjeravali da li jedan dugogodišnji državni zvaničnik protežira svoga sina, jer se godinama skreće pažnja na klijentelizam i nepotizam u ovoj državi i moguću korupciju", rekla je Radulović.

Marković je ocijenio da su se, nakon ovakvih "zapaljivih" izjava uvijek dešavali napadi na novinare i rekao da se nada da sada neće biti tako.

Radulović navodi kako država mora da garantuje novinarima uslove za rad i bezbjednost.

Vlada želi kredibilan Javni servis

Govoreći o Javnom servisu, Rutović je podsjetio da je Vlada prihvatila ugovor sa RTCG, koji će za trogodišnji period iznositi oko 40 miliona eura.

"Tako da će u završnoj kalendarskoj godini tog ugovora, RTCG imati oko 13 miliona i 660 hiljada eura", rekao je Rutović.

Vlada, kako kaže, želi kredibilan Javni servis koji će na isti način spriječiti upliv kako pozicionih, tako i opozicionih pritisaka na njegov rad.

Građanska alijansa će, navodi Ćetković, insistirati na nezavisnosti članova Savjeta RTCG.

Marković smatra da su posljednje smjene u Savjetu Javnog servisa, pokazale da institucije nijesu bile na visini zadatka.

"Meni je žao da su rješenja takva da mi u Savjetu RTCG, do prije mjesec, dva, nijesmo imali nijednog novinara", rekao je Marković. Sadašnji sastav Savjeta, kako tvrdi, nije nazavisan.

Radulović je kazala da se nada da, u narednim mjesecima, neće doći do promjene u uređivačkoj politici Javnog servisa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније