Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2018. 07:41 >> 07:34
6

VRIJEDNE LOKACIJE

Napušteni vojni objekti čekaju valorizaciju

Na atraktivnim lokacijama, zanimljivim za investitore u Boki Kotorskoj, nalaze se brojni napušteni vojni objekti, nepotrebni za sadašnje funkcionisanje Mornarice vojske Crne Gore. Zapušteni i ruinirani, mogu predstavljati opasnost, što dokazuje nedavni slučaj kada su djeca u prostoru bivše kasarne na Kamenom iznad Herceg Novom izazvala požar u kojem su mogli stradati.Taj, kao i desetine drugih nekorišćenih vojnih objekata u Boki, očekuje privatizacija.

Jedan, srećom, bezazlen incident poslao je snažno upozorenje - mali istraživači napuštenog bivšeg vojnog skladišta na Kamenom, u pokušaju da osvijetle njegovu mračno unutrašnjost, umalo su se zapalili.

Sve je dobro prošlo. Trojica dječaka su zaradili samo lakše povrede ali je događaj otvorio važnu temu.

"Kada imate objekte koji su kao takvi su ostali, koji se ne kontrolišu i više ih niko ne čuva, onda se javlja velika opasnost i moguće je da bi uvijek moglo da se desi nešto ovako, zato što postoji velika nebriga prema tim objektima", kazao je za RTCG predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Zbog nebrige i urušenosti, opasnost za slučajne posjetioce, nekad čak i neželjene stanare, predstavljaju još objekti nekadašnje komande u Meljinama, zgrade bivše ambulante i stacionara u Kumboru, potkop na Luštici, omiljena je ljetnja destinacija za kupače.

Većina naslijeđenih objekata je nepotrebna sadašnjem sastavu Mornarice i Vojske Crne Gore. Propadaju u očekivanju prodaje.

"Određen broj lokaliteta treba biti proglašen suvišnim za korišćenje za potrebe Vojske Crne Gore. U tom smislu danas raspolažemo sa četiri lokaliteta - Pristan, Sasovići, Lepetane i Opotovo. Preostalih 24 lokaliteta predstavljaju predmetu turističke valorizacije kod Savjeta za privatizaciju", saopštila nam je direktorka Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj.

U Opštini su itekako zainteresovani za valorizaciju tih atraktivnih lokacija.

"Mi smo stalno slali i pisali da se nešto preduzima po tom pitanju jer nikome nije interes da ti objekti kao takvi budu na tim pozicijama ruinirani, a mogli bi da se iskoriste eventualno za neke turističke sadržaje ili kapaciteta", kaže Stevan Katić.

Poznato je da je nekada Vojska zauzimala najatraktivnije lokacije na obali, ali ih je sačuvala, po svemu sudeći, za bogate strane investitore. Nakon najvrjednijih lokacija, u Tivtu i Kumboru, proces privatizacije očekuje i ostale, sada već napuštene i zapuštene objekte, koji su prosto višak.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније