Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

08. 05. 2018. 15:42 >> 15:33

LEPENAČKO ŠKOLSTVO

Baklja znanja bukti 90 godina

Prije 90 godina voljom i ljubavlju razboritih i otmenih lepenčana upaljena je baklja znanja koja svih ovih godina svijetli najljepšim sjajem. Devedeset godina škola dočekuje, obrazuje, vaspitava i prati, one zbog kojih postoji, svoje učenike, kazala je direktorica Osnovne škole "Milovan Rakočević", Danica Jušković, pozdravljajući prisutne na svečanosti upriličenoj 90 godina od osnivanja škole u Lepencu u mojkovačkoj opštini.

Istorija lepenačkog školstva i prva stranica velike knjige počela se pisati 1928. u privatnoj kući Stanka Juškovića, kada je školu pohađao 41 učenik.

"Dvije godine kasnije škola se preseljava u kuću Vuksanovića gdje je ostala tri godine, a potom se seli u kuću Radoja Krgovića, sve do 1937. kada je podignuta nova škola. Zbog oštećenja u Drugom svjetskom ratu učenici poslijeratno obrazovnje nastavljaju u kućama Radivoja Anđelića i Mileve Konatar. Sedam godina nakon oslobođenja škola je obnovljena pa je nastava za 116 učenika organizovana u dvije smjene", hronološki je izdojila najznačajnije škole direktorica Jušković.

Prvi učitelj u Lepencu bio je izvjesni Vasiljević koji je nastavu izvodio svega 27 dana, njega je zamijenio Vinko Antić obrazujući deset generacija lepenačkih đaka sve do 1937. Prvi učitelj lepenčanin bio je Svetozar Krgović, koji je u školi ostao 42 godine, za to vrijeme postao je upravnik, a potom i direktor škole.

Za devedeset godina postojanja škola je više puta mijenjala status, 1962. dobila je status područnog odjeljenja škole u Mojkovcu, a školske 1972/73 zapamćena je po najvećem broju učenika. Školu su tada pohađala 342 učenika.

"Škola ime dobija 1974. po prvoborcu Milovanu Rakočeviću i danas se ponosi tim imenom. Godine 1979. škola ponovo postaje radna jedinica O.Š. 'Aleksa Bećo Đilas' u Mojkovcu, a 1980. je izgrađena nova savremena škola. Svojom ljepotom krasila je Lepenac i bila jedna od najljepših seoskih škola u Crnoj Gori. Osamnaest godina kasnije škola se osamostaljuje i postaje JU O.Š. 'Milovan Rakočević', istakla je direktorica.

On ja kazala da je današnji jubilej dobra prilika da se mnogi prisjete prve križaljke i table, tkane torbe te prvih naučenih slova i brojki, prvog deklemovanja, prvih učitelja i nastavnika, upravnika i direktora. Sjetiće se izgradnje škole, samodoprinosa, prvih petica, nagrada, simpatija, nestašluka i druženja, ali i svog odlaska iz škole i Lepenca, noseći zavičaj u srcu, a s druge strane iza sebe su ostavili Lepenackoji se ponosio njima.

"Iako se broj đaka iz godine u godinu smanjivao, potreba za kvalitetnim obrazovanjem je rasla tako da je danas na višem nivou", zaključila je Jušković.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније