Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Milica Sekulić, TVCG ]

01. 03. 2024. 20:18 >> 20:18
Čitaj mi:

TRAŽE DODATNE ANALIZE

Vlada čeka sa odlukom o Brskovu, aktivisti razočarani

S odlukom da se raskine koncesioni ugovor sa švajcarskom kompanijom Tara Resources, koja je trebalo da otvori rudnik Brskovo u Mojkovcu, ipak će se sačekati, poručio je premijer Milojko Spajić. Neophodne su, kaže, ozbiljne pravne analize, kako bi država izbjegla plaćanje penala. S druge strane, u GI "Zdravi Mojkovac" smatraju da je Vlada podlega pritiscima i da nijesu odgovorili očekivanjima građana.

Iako radna grupa za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources prije dva dana nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo, umjesto verifikacije njihove odluke slijedi novo očekivanje.

"Vidjeli smo da je lokalno raspoloženje prema tom projektu jako negativno, negdje svi razumijemo jednu takvu situaciju, međutim sa druge strane jako je bitno da svaku veliku odluku dobro promislimo, da vidimo konsekvence", kazao je danas premijer Milojko Spajić.

Akcije na koju bi država morala da plati u slučaju da se koncesija ukine bez valjanog razloga je previsoka, poručuje premijer. Zato se mora uraditi detaljna analiza ugovora.

"Ministarstvo finansija u komisiji je bilo rezervisano po tom pitanju jer nismo imali, nijesmo znali o rizicima koji slijede ukoliko raskinemo takav jedan ugovor. Mislim da je jedna duboka analiza međunarodne pravne kuće potrebna da bi smo mogli da analiziramo takve rizike koji mogu da proizvedu velike fiskalne posljedice po našu zemlju", rekao je Spakić.

Iz građanske inicijative Zdravi Mojkovac kažu da je takva odluka vlade zastrašujuća za sve građane. Sumnjaju i da se Ministarstvo finansija stavilo na stranu koncesionara, a država, kažu, podlegla pritiscima stranih ambasada i domaćih političara.

Dok se uveliko vijeća osudbini rudnika Brskovo kod građana Mojkovca podijeljena su mišljenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније