Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

06. 06. 2018. 23:12 >> 23:07

ŠVEDSKI AMBASADOR

Razmjena kulturnog nasljeđa - temelj dobre saradnje

Ambasada Švedske obeležila je ove godine prvi put Nacionalni dan Švedske 6. juna i u Crnoj Gori – na Cetinju u Njegoševom muzeju “Biljarda”.

Kako je 2018. godina Evropska godina kulturne baštine, tako je upravo to tema obilježavanja Nacionalnog dana Švedske. Tim povodom u proslavi je učestvovala gošća iz Laponije, Sara Ajnak koja je izvela specifičnu formu pripovijedanja kroz pjevanje- jojkanje, kao i guslar Rajko Radović koji je pjevanjem pripovijedao uz tradicionalni instrument Crne Gore, navodi se u saopštenju ambasade Švedske.

"Izuzetno mi je drago da se Nacionalni dan Švedske obilježava i u Crnoj Gori i to baš na ovom mjestu. Smatram da naše dvije zemlje mogu mnogo kulturnih dobara jedna drugoj da ponude, da je upravo kultura spona i kopča koja nas spaja i temelj za nastavak odlične saradnje” rekao je ambasador Švedske Jan Lundin.

U programu obilježavanja Nacionalnog dana Švedske u Crnoj Gori učestvovala je laponska umjetnica Sara Ajnak, koja svoj specifičan muzički izraz temelji upravo na mešanju tradicionalnog zvuka i bluza.

"Njena muzika je vanvremenska, a specifičan izraz jojkovanje reflektuje novi zvuk drevne kulture i tvrđih tonova severa", navode u saopštenju.

Osim gošće iz Laponije, koja je predstavila kulturu svoje zemlje, na proslavi je učestvovao i guslar Rajko Radović, koji je nastupio svirajući tradicionalni crnogorski instrument poznat širom sveta.

"Kulturna razmena je važan segment saradnje između zemalja, jer upravo kroz kulturu saznajemo više jedni o drugima. Jojkanje i guslanje su stare, tradicionalne forme pripovedanja, koji nam daju uvid u jednu prošlost gde su ljudi širom sveta imali vrlo slične izazove i tradicije," dodao je Lundin.

Naredne godine navršiće se deset godina od kako je Švedska otvorila Konzulat u Crnoj Gori, a od 2008. godine Aleksandar Saša Vujačić je Počasni konzul Švedske.

"Od kako je Crna Gora u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, mi smo kontinuirano podržavali Crnu Goru u tom procesu. Švedska će vrlo posvećeno nastaviti da podržava evropski put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU, koje će osnažiti ne samo Crne Goru, već i samu Uniju", zaključio je ambasador Švedske u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније