Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

07. 06. 2018. 15:50 >> 15:51
3

KONFERENCIJA U BUDVI

Napredak u istragama ratnih zločina

Crna Gora je pokazala napredak i posvećenost kada je riječ o istragama ratnih zločina, saopšteno na konferenciji “Krivično gonjenje i istrage ratnih zločina“ u Budvi. Iz ambasade SAD-a poručeno da će Crna Gora i dalje dobijati podršku te zemlje za unapređenje vladavine prava.

Istrage ratnih zločina u direktnoj vezi su sa trenutnim bezbjednosnim stanjem u Crnoj Gori.

Pojedini ratni zločinci postali su članovi organizovanih kriminalnih grupa, stoga je krivično gonjenje još jedno moćno sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Iako postoji još mnogo izazova na putu ka osuđujućim presudama ratnih zločina treba istaći napredak i posvećenost Crne Gore ovom važnom pitanju”, poručila je Džudi Kuo otpravnica poslova, ambasada SAD-a Podgorica.

Crna Gora razmatra potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između institucija u Hagu i Vrhovnog državnog tužilaštva.

Proteklih godina iz Crne Gore deportovano je više osumnjičenih ratnih zločinaca, a pokrenut je i postupak za zločine na Kosovu.

Za uspjeh u gonjenju počinilaca ratnih zločina mora postojati i politička i javna volja, kaže specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević. U odnosu na države okruženja Crna Gora ima mnogo manje predmeta za ratne zločine.

Sa konferencije u Budvi poručeno je da krivično gonjenje ratnih zločina mora ostati prioritet, kako bi se ukazalo poštovanje preživjelima i žrtvama, ali i da se te pošasti nikada ne bi zaboravile.

Aleksandra Sjekloća Blagojević, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније