Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 06. 2018. 08:05 >> 08:06

DANILOVGRAD

Zbog Kju groznice Koprivice ostaju bez 100 grla

Zabilježen je novi slučaj Kju groznice od koje obolijevaju najčešće ovce, koze i goveda. U pitanju je gazdinstvo Vanja Koprivice nadomak Danilovgrada. Nije bilo bezbjedno da ekipa TVCG snimi tu farmu, a iz nadležne službe kažu da situacija nije alarmantna .

 

Veterinarska služba uzela je uzorke krvi od svih životinja sa te farme.

"Laboratorija jeutvrdila da se nalazi 57 oboljelih grla i 36 ovaj koje još nijesu pokazale da su oboljele. Meni je šteta ogromna, jer u uništiće najmanje 100 grla s tim da ova sljedeća ovaj budu sva zdrava", kaže domaćin Vanja Koprivica.

Nadležni inspektor izašli su na teren i uradili neophodne analize, a oboljeli životinje su izolovane.

"Sva kontaktna gazdinstva, znači sve one životinje koja su eventualno moglo doći u dodir sa životinjama gospodina Koprivice su takođe bile predmet epizodiološkog istraživanje i nijedna od životinja nije pozitivna", saopštila je za RTCG direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Kju groznica je virusna infekcija, može se prenijeti na ljude, no Daković uvjerava da je situacija daleko od zabrinjavajuće.

"Ovo je virus, kao virus gripa, znači ne možemo baš da biramo kako će se prenijeti i mnogo zavisi od imunološkog stanja svake pojedinačne životinje. Kao što rekoh čovjek ima oko 400 ovaca, samo 50 ovaca je oboljelo, što ne znači da se neće desiti da još neke obole, ali prosto i ne mora da znači da će sve da obole", objašnjava ona.

Koprivica očekuje posjetu Službe za selekciju stoke koja će procijeniti štetu na farmi. Nadležna služba treba da pronađe bezbjedno mjesto na kojem će biti propisno zakopana eutanazirana grla.

Ovo nije prvi slučaj Kju groznice u našoj zemlji, već od 2013. pojavljuju se sporadično. Meso životinja koje su obolele od Kju groznice ne može se naći u našim maloprodajama.

Dragana Šćepanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније