Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2018. 11:49 >> 11:46
1

13. JUL

Čestitke povodom Dana državnosti

Povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore čestitke su uputili Faklutet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja (FCJK), Grupa građana Saša Mijović i Crnogorska.

FCJK sa Cetinja čestitao je Dan državnosti svim građankama i građanima Crne Gore.

"Vrijednost obilježavanja najznačajnijih datuma naše istorije svoj puni smisao nalazi u naporima da se crnogorsko društvo učini razvijenijim, humanijim i tolerantnijim", navodi se u čestitki.

Tim procesima FCJK, kako su kazali, daje svoj doprinos.

"Afirmacijom ispitivanja crnogorskoga jezičkog, književnog i ukupnoga kulturnog nasljeđa te njegovanjem sistema vrijednosti koji u naučnoj i akademskoj zajednici razlikuje stvarni doprinos od nenaučne motivacije i lažnih autoriteta", zaključuje se u čestitki.

U svoje i u ime Grupe građana - Saša Mijović, Dan državnosti i Dan ustanka Crne Gore čestitala je Dubravka Stojanović.

Ona je pozvala da se prisjetimo i oživimo sliku trinaestojulskog opštenarodnog ustanka, kada je, kako je kazala, možda posljednji put, crnogorski narod zajedno ustao protiv okupatora.

"Nije to bio samo ustanak za oslobođenje Crne Gore nego ustanak za ideale koje su generacije potomaka trebale da baštine i njeguju u duhu svog vremena", navodi se u čestitki.

Stojanović je ocijenila da se danas u Crnoj Gori antifašizam deklarativno slavi i proklamuje, a ne, kako je kazala, suštinski i ne onako kako su nam zavjetovali preci.

"Svojom višedecenijskom politikom vlast je stvorila ambijent konstantne netrpeljivosti i tenzije među različitostima po svim mogućim osnovama. Ambijent u kojem mlade generacije ne mogu da shvate značaj 13. jula, niti osmijehe naših predaka dok su davali živote za taj ideal i ovu zemlju. Umjesto da 600.000 građana i građanki Crne Gore živi u skladu i bogatstvu za koje su se borili naši očevi i majke, đedovi i babe, mi imamo državu koja grca u okovima duga, netolerancije i diskriminacije. Ovi okovi pozivaju na otpor isto kao i okovi okupatora 1941.godine", dodaje se u čestitki.

Dvije su ključne poruke koje na ovaj datum Crnogorska želi da pošalje svim građanima Crne Gore. Prva je da 13. jul simbolizuje dugu i ponosnu istoriju države Crne Gore a druga se tiče vrijednosnog miljea za koji je Crna Gora vezana, kazao je predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević.

"13. jul je datum koji sve nas jasno podsjeća na slavu naših predaka i na crnogorsku tradiciju kojom rame uz rame stojimo sa najvećim postignućima najslavnijih naroda na svijetu. Danas se još jednom rado prisjećamo riječi čuvenog državnika Gledstona da tradicije Crnogoraca prevazilaze u sjaju slave i uspomene na Termopile i Maraton", navodi Pavićević u čestitki.

Druga važna poruka koju Crnogorska danas upućuje građanima u Crnoj Gori i javnosti, kako je kazao, tiče se vrijednosnog miljea za koji je Crna Gora vezana.

"Dan državnosti Crne Gore, 13. jul, sve nas podsjeća i da Crna Gora svojim antifašističkim i antinacističkim usmjerenjem sebe svrstava u red prosvećenih država svijeta. Ideje i ideali slobode, jednakosti, ljudskog dostojanstva, pluralizma, demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti su dio identiteta i budućnost zajedničkog života svih građana u našoj Crnoj Gori", poručio je Pavićević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније