Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavili: J.B.Č./O.Z. ]

07. 08. 2018. 10:37   >>  13:42 63

CRNOGORSKI POKRET

Podnijeli krivičnu prijavu protiv Amfilohija

Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama "Vijesti" kazao da onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima, te da je Crnogorsku crkvu nazavo sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi.

"Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca - prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu", kazao je, između ostalog Amfilohije.

U Crnogorskom pokretu (CP) smatraju da je tom izjavom počinio krivično djelo povrede ugleda naroda, i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

"Jer je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled Crnogorske pravoslavne crkve i nacionalnoga imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin, i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svjetskoga rata vršile uništenje cijelih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i vani", navode iz CP.

Istovremeno, kako se navodi, nekrštene građane je izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija.

"Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, sije strah i paniku, i nemušto poziva na progon Crnogoraca, Crnogorske pravoslavne crkve, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore", ističu iz CP.

Ocjenjuju da je mitropolit Amfilohije na direktni način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti koji pripadaju dvijema crkvama, Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske vjeroispovijesti i ateista.

"Amfilohije ostao nedodirljiv"

Iz Crnogorskog pokreta ranije danas su saopštili da je krajnje vrijeme da tužilaštvo procesuira mitropolita Amfilohija, zbog izazivanja nacionalne, vjerske, homofobne mržnje, "umjesto što nam šalje epistole u kojima otrovnu mržnju Amfilohija Radovića volšebno pretvara u poruke mira i ljubavi".

"Gospodin Radović u tolikoj mjeri postao nedodirljiv da njegovi sljedbenici na naše očigledno ukazivanje na njegove prekršaje i krivična djela, nas proglašavaju atakerima na njegovu ličnost i na organizaciju kojoj pripada. I inače je činjenje presedana, ili nečinjenje, dovelo do toga da prestupnici, izvršioci i optuženi za najteža krivična djela, umjesto opšte društvene osude, pribavljaju sebi oreol žrtava. Taj bezobrazluk ide toliko daleko da se njihova krivična odgovornost pretvara u proganjanje cijelog naroda", navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

U Crnoj Gori, kako su kazali, više ne postoji ni moralna, a kamoli krivična odgovornost za govor mržnje i netrepeljivost u javnom prostoru, ni za onoga ko izgovara, ni za onoga ko prenosi.

"Velike šanse da SPC izgubi kanonski status u CG"

U CP ističu da je država dužna da registruje i ima isti odnos prema svim vjerskim organizacijama te da može zabraniti djelovanje neke vjerske organizacije samo u slučaju da predstavlja prijetnju po javnu sigurnost i ljudske živote.

"Reći da je CPC sekta, pored toga što je uvreda, govori o teološkom i opštem obrazovanju Amfilohija Radovića. Sekte su jeretičke organizacije koje odstupaju od učenja svetih knjiga i od evharistije, što apsolutno ne važi za CPC. Pitanje priznanja i nepriznanja ne čini neku Crkvu sektom, jer je i Crkva kojoj pripada Amfilohije Radović bila nepriznata i anatemisana u prošlosti. A i, kako stvari stoje, velika je mogućnost da SPC izgubi tomos dobijen od Vaseljenske patrijaršije 1922.godine, koji je ionako nekanonski stekla, plaćajući ga novcem, čime će izgubiti kanonski status u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари63

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније