Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

08. 08. 2018. 12:52 >> 12:42
10

UPRAVNI SUD

Poništena odluka ASK-a u slučaju Ćalović

Upravni sud Crne Gore poništio je odluku Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), na osnovu koje je izvršna direktorka MANS-a, Vanja Ćalović Marković, razriješena sa pozicije člana Savjeta ASK.

 

Sud je, navode iz MANS-a, ocijenio da je odluka ASK-a nezakonita, jer je donijeta uz povredu više pravila postupka, na šta je Ćalović Marković, kako pojašnjavaju, više puta ukazivala i Savjetu ASKa i Skupštini Crne Gore.

"U svojoj presudi Upravni sud je utvrdio da Ćalović Marković, kao članica Savjeta Agencije, nije odlučivala o inicijativama NVO MANS, iako je direktor Agencije tvrdio suprotno, navodeći da je na taj način stavila privatni interes ispred javnog. Takođe, sud je utvrdio da je zarada Ćalović Marković smanjena nakon zaključivanja ugovora MANS-a sa Delegacijom Evropske unije u Podgorici, a ne višestruko povećana kako je to više puta tvrdio direktor Agencije", saopštio je MANS.

Pored toga, kako su kazali, sud je konstatovao i da se iz spisa predmeta vidi da Ćalović Marković nije bilo omogućeno da se izjasni na optužbe koje joj je Agencija stavila na teret, u skladu sa Zakonom.

"Na taj način, presudom Upravnog suda je potvrđeno da je ASK više puta prekršila Zakon kada je Ćalović Marković neosnovano proglasila krivom, na osnovu čega je Skupština razriješila sa pozicije clana Savjeta Agencije. To pokazuje da je Ćalović Marković uklonjena iz Savjeta na osnovu isključivo političke odluke, zbog svog upornog zalaganja da Agencija posluje u skladu sa zakonom, a ne instrukcijama vladajuće partije", navode iz MANS-a.

Podsjećamo, ASK je 29. maja donio odluku kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije, o čemu je obaviješten Odbor za antikorupciju, koji je nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta ASK-a.

Iz ASK-a su naveli da je Ćalović Marković, za vrijeme obavljanja funkcije članice Savjeta Agencije, kao izvršna direktorica MANS-a, 4. decembra 2015. godine zaključila ugovor, po osnovu kog je ta nevladina organizacija prihodovala 149 hiljada eura, a kojim je bila predviđena obaveza podnošenja prijava ASK-u u vezi sa parlamentarnim izborima 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније