Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 08. 2013. 14:51 >> 14:51
17

ZAHTJEV SNS-A

Hoćemo školovanje na srpskom jeziku

Srpski nacionalni savjet (SNS), na čijem je čelu Momčilo Vuksanović, tražiće da se Srbima u Crnoj Gori, u skladu sa međunarodnim standardima, omogući korišćenje svih Ustavom garantovanih prava, prije svega školovanje na srpskom jeziku i programima za sve nastavne predmete koji se ne mogu donositi bez saglasnosti stručnih predstavnika i organizacija srpskog naroda.


U SNS-u su ocijenili da su identitetska pitanja Srba, posebno pitanje upotrebe srpskog jezika, nacionalna obaveza svih srpskih institucija, političkih organizacija i Srba pojedinaca.

"Pa se s tim u vezi sva pitanja prava srpskog naroda u Crnoj Gori moraju rješavati sveobuhvatno i sistemski, uz konsultaciju nauke i dosadašnjeg iskustva u obrazovnom sistemu, a ne nikako od slučaja do slučaja i pojedinačno, zadovoljavajući potrebe vladajuće koalicije i evropskih zahtjeva na štetu sopstevnog naroda”, saopšteno je iz SNS-a.

Iz SNS-a su, između ostalog, naveli da su političari, predstavnici građanskih partija, bez konsultacija nauke i naučnih činjenica rješavali status srpskog jezika u Crnoj Gori, “bez sumnje na štetu srpskog naroda, na način potpuno neprihvatljiv sa stručnog i obrazovnog stanovišta”.

“SNS odbacuje takvu zakonsku definiciju srpskog jezika, kojom se on u potpunosti izjednačava sa jezicima manjinskih naroda, navodno, zbog iste lingvističke osvnove, iako je potpuno izvjesno da samo srpski jezik ima lingvističku osnovu, kao i da je crnogorski jezik politička tvorevina sa političkom osnovom", saopšteno je iz SNS-a, uz podsjećanje da su posljednji dani proljećnog zasjedanja Skupštine pokazali su da je vladajuća koalicija još u stanju da uz pomoć diplomatskog pritiska evropskih država u svakom trenutku obezbijedi dvotrećinsku većinu za izglasavanje potrebnih promjena Ustava.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније