Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

05. 10. 2018. 23:06 >> 22:47

VAŽNA MEĐUNARODNA SARADNJA

Ogromna dobit od pljačkanja kulturnih dobara

Međunarodna saradnja i razmjena informacija, kao kontramjere, važne su za praćenje i zaštitu arheoloških nalazišta i kontrolu u muzejima, ocijenjeno je na petodnevnoj regionalnoj radionici o borbi protiv ilegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima u Jugoistočnoj Evropi.

Radionica, na kojoj je sudjelovalo više od 50 učesnika iz policije, graničnih i carinskih službi i ministarstava pravde i kulture iz jugoistočne Evrope i Kavkaza, završena je danas u Podgorici.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Maris Davije, rekla je da sna globalnom nivou ima sve više i više dokaza da se ilegalno pljačkanje kulturnih dobara i predmeta i uništavanje zajedničkog istorijskog nasljeđa koristi od kriminalnih grupa i terorističkih organizacija da bi ostvarili ogromnu dobit.

"Podstaknuti tim argumentima obavezni smo da podižemo svijest i pomognemo stručnjacima iz različitih agencija da razgovaraju o raspoloživim instrumentima i novim metodama kako bi se zajednički borili sa ovim pojavama”, kazala je Davije.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, na radionici su posebno istaknuti međunarodni pravni okvir i najbolje prakse u krivičnom pravosuđu na temu trgovine kulturnim dobrima.

Stručnjaci su promovisali korišćenje raspoloživih IT sistema i baza podataka u borbi prtiv ovih pojava i naglasili važnost međunarodne saradnje i razmjene informacija kao efikasnih kontramjera, što je jednako važno za praćenje i zaštitu arheoloških nalazišta i kontrolu u muzejima.

Predstavnica Italijanskog predsjedavanja OEBS-om Isa Ghivarelli kazala je da je borba protiv nezakonite prekogranične trgovine kulturnim dobrima jedan od prioriteta njihovog predsjedavanja za ovu godinu.

“Jugoistočna Evropa i južni Kavkaz imaju veliko istorijsko bogatstvo koje je sve više izloženo razaranju i pljačkanju i koje se nalazi direktno na putu kojim dolaze predmeti iz drugih regiona. Ovaj fenomen zahtijeva direktan i koordinisan odgovor različitih zainteresovanih strana preko granica”, rekla je ona.

Cilj radionice je, kako je navela, da precizno odredi efikasan odgovor na ovaj fenomen i da kontrira organizovanom kriminalu i terorizmu smanjivanjem ovako značajnog izvora finansiranja.

“Najzad, ideje koje su se razvile tokom proteklih pet dana pomoći će nam da bolje prilagodimo buduće aktivnosti prema potrebama različitih zainteresovanih strana", zaključila je Ghivarelli.

Radionicu, treću po redu u okviru OEBS-ovog projekta na ovu temu, organizovalo je Italijansko predsjedavanje OEBS-om, u koordinaciji sa Jedinicom za bezbjednost i upravljanje granicom Sekretarijata OEBS-a, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvom kulture Crne Gore.

Na radionici su učestvovali stručnjaci iz raznih agencija i tijela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније