Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 08. 2013. 19:53 >> 20:01
18

VIDIO U NOVINAMA

Amfilohije: Kad može CPC, može i katolička

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je, u izjavi za portal „IN4S“, da je formiranje Crnogorske katoličke crkve još jedan podsticaj da se dublje razmisli o razlozima koji u našem vremenu izazivaju fenomene u Crnoj Gori.

„Čuo sam, a to je objavljeno i u novinama, da je ovdje u Sutomoru, osnovana Crnogorska katolička crkva. Znate, to je ljudsko pravo u ovim našim vremenima, pogotovo u našoj Crnoj Gori. Ako može da se osniva tzv. „Crnogorska pravoslavna crkva“, zašto ne bi mogao i neko drugi da osnuje i Crnogorsku katoličku crkvu. To je i jedan podsticaj da u ovom našem vremenu malo dublje razmislimo o svemu ovome što se događa u Crnoj Gori i o razlozima koji izazivaju takve fenomene u oblasti religioznosti, u vremenu duhovnog buđenja koje je u toku zadnjih dvadeset godina“ – kazao je mitropolit Amfilohije, koji je sinoć služio svetu arhijerejsku liturgiju na saboru vjernika u sutomorskoj crkvi Svete Petke, gdje je proslavljena hramovna slava.

Naravno, dodao je Amfilohije, sa tim buđenjem nastaju i određene polarizacije i pokušaji partijskih struktura da one po nekim svojim „osnovama“ formiraju vlastite „vjerske zajednice“.

„To je i posledica duhovnog osiromašenja jednog niza generacija koje su ovdje odrastale bez crkve i bez Boga. A, duša ne može bez Boga, i dobro je kada tragajući za Bogom duša nađe istinski put Bogu i tvrdoj božjoj vjeri, što se ne događa uvijek“ – istakao je Amfilohije.

Po njegovim riječima, to potvrđuje da je dublje gledano, narod u Crnoj Gori ipak religiozan. Potvrđuje se - čovjek homoreligiozus, što bi rekli stari Latini, odnosno potvrđuje se da je čovjek religiozno biće. „Samo je pitanje tu religioznu glad i glad za vječnošću, neprolaznošću i smislom, gdje će i kako će čovjek da zasiti i zadovolji“ – kazao je mitropolit crnogrsko-primorski.

Među gostima tradicionalnog sabora u čast Svete mučenice prepodobne Paraskeve, kako prenosi IN4S, ispred nemanjićkog hrama iz 1270. godine koji je posvećen ovoj svetitiljki, bio je i koordinator za ekumenski dijalog Crnogorske katoličke crkve Ivan Zanković, koji je Amfilohiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske čestitao praznik, istakavši neophodnost intenziviranja ekumenske saradnje i dijaloga.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније