Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 10. 2018. 07:29 >> 07:08
9

RESTAURACIJA SLIKE

KCCG još nije platio Kosovku djevojku

Klinički centar Crne Gore još nije platio restauraciju umjetničkog djela "Kosovka djevojka", koje je najveća zdravstvena ustanova prije više od četiri decenije dobila na poklon od Crvenog krsta nekadašnje SFRJ i koje se do kraja decembra 2016. nalazilo u holu Urgentnog centra, pišu Vijesti.

 

“Slika je još kod nas. Više puta smo kontaktirali KCCG da uplate ugovoreni iznos i da dođu po sliku, a oni sve 'danas-sjutra'. Nemaju razloga za to, jer se ne radi o sumi od 15.000, već od 1.500 eura. Svakako, dok ne ispoštuju ugovor, mi im nećemo dati sliku”, kazao je za pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić.

Bivša direktorka KC Zorica Kovačević obećala je 29. maja da će baš tog dana platiti Centru za konzervaciju i arheologiju ugovorenu cijenu restauracije od 1.500 eura.

"Kosovka djevojka" je iz hola Urgentnog uklonjena krajem decembra 2016, na zahtjev novog direktora te jedinice KC Nermina Abdića, što je bila jedna od njegovih prvih odluka po stupanju na tu funkciju.

Tada je saopštio da je djelo, rađeno na limu, premješteno u sobu koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor. Naglasio je da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma.

Tvrdio je i da uklanjanje “Kosovke djevojke” iz hola nema "političku konotaciju", odnosno nema veze sa činjenicom da se od 2015. do kraja 2016. na istom zidu nalazila i zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za donaciju vrijednu 750.000 eura Urgentnom centru.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније