Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 10. 2018. 16:46 >> 16:47
2

HRAPOVIĆ U PARLAMENTU

Stopa korupcije u zdravstvu manja od tri odsto

Stopa korupcije u crnogorskom zdravstvu nije veća od dva do tri odsto, saopštio je resorni ministar Kenan Hrapović navodeći da bi jedna prijava korupcije sa osuđujućom presudom bila okidač koji bi ohrabrio mnoge da se obračunaju da tom pojavom.

On je u parlamentu, na pitanje poslanike Demokratskog fronta, Vere Bulatović, kako vidi korupciju u zdravstvu, rekao da Ministarstvu zdravlja već tri godine nije dostavljena ni jedna prijava za korupciju.

„Siguran sam da bi jedna prijava korupcije sa osuđujućom presudom bila okidač koji bi ohrabrio mnoge da se sa ovom pojavom obračunamo jednom zauvijek“, naglasio je Hrapović.

Ministar je kazao da, i pored toga što je precepcija korupcije visoka, po nezvaničnim projekcijama nekih ozbiljnih istraživača javnog mnjenja u Crnoj Gori, stopa korupcije u zdravstvu u nije veća od dva do tri odsto.

On smatra da je ljekarska profesija taoc ponašanja manje grupe nesavjesnih ljekara koji su institucionalizovali sopstveni porok, nedodirljivih zbog nedostatka odlučnosti da se toj pojavi stane na kraj.

„Moju punu podršku imaju ljekari koji svoj posao obavljaju savjesno, u skladu sa etičkim načelima profesije, štiteći čast i dostojanstvo ljekarskog poziva“, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, „kontaktna površina“ između ljekara i pacijenata je ogromna.

Hrapović je kazao da, ukoliko se desi incidentna situacija u kojoj ljekar traži novac ili poklon ili ponašanjem stavi do znanja da očekuje da bude nagrađen za pruženu zdravstvenu uslugu, pacijent nevoljno postaje dio koruptivnog lanca, pristaje na ulogu žrtve plašeći se za svoje zdravlje, po pravilu ne prijavljuje, ali informaciju o spornom događaju dijeli sa svima u okruženju.

„Tako se formiraju glasine koje kreiraju čuvenu percepciju korupcije koja je „prikačena“ svim ljekarima, nepravedno i nezasluženo“, naveo je Hrapović. 

Raste povjerenje u zdravstveni sistem

Povjerenje u crnogorski zdravstveni sistem i njegov kvalitet kontinuitetu raste, kao rezultat rada i truda svih zdravstvenih radnika i donosioca odluka, rekao je ministar zdravlja.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak pitala je Hrapovića da li će podnijeti ostavku na funkciju s obzirom da je nedavna anketa koju je prezentirao Sindikat doktora medicine (SDMCG), pokazala da je 90 odsto anketiranih ljekara nezadovoljnoo radom Ministarstva i da je korupcije najizraženija u tom resoru zdravlja

Bošnjak je navela i da je nedavni izvještaj premijera Duška Markovića o učinku Ministarstva zdravlja stavio na poslednje mjesto, jer je od planiranih obaveza realizovano manje od 30 odsto, kao i da postoji nezadovoljstvo i nepovjerenje pacijenata u zdravstveni sistem, pa i nosioca najviših državnih funkcija koji se, kao i njihovi članovi porodice, liječe u inistranstvu.

Hrapović je, odgovarajući na pitanja u parlamentu, kazao da povjerenje u crnogorski zdravstveni sistem i njegov kvalitet u kontinuitetu raste, kao rezultat rada i truda svih zdravstvenih radnika i donosioca odluka.

On je naveo da je SDM, koji godinama unazad ne uspijeva da ispuni zakonom propisane uslove kojima se utvrđuje reprezentativnost, sproveo anketu čiji cilj nije moguće prepoznati, niti rezultate moguće interpretirati.

„Zato je samo dva dana nakon objavljenih rezultata ankete uslijedilo njihovo neubjedljivo, blijedo pojašnjenje koje, opet, nikome nije jasno“, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je i Aleksandar Mugoša, predsjednik Ljekarske komore koja je partner u tom projektu, izjavio je da su rezultati prezentovani javnosti u suprotnosti sa idejom projekta.

Kako je kazao Hrapović, moglo bi se zaključiti da je u istraživanju SDMCG, vjerovatno anketirao isključivo svoje članove, čime je objektivnost dobijenih rezultata ozbiljno dovedena u pitanje.

„Možda će stoga biti jasnija izuzetno visoka i visoko usaglašena uvjerenost anketiranih ljekara u postojanje korupcije u Fondu za zdravstveno osiguranje, Kliničkom centru Crne Gore i Ministarstvu zdravlja, gdje je razlika u procentima oko jedan odsto“, naveo je ministar.

On je rekao da se vidi da je anketa sprovedena bez poštovanja osnovnih metodoloških postulata, da su postavljena pitanja sugestibilna, i da navode na odgovore sa željenim ciljem: da se institucije sistema i ljekarska profesija prikažu u što gorem svijetlu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније