Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

09. 11. 2018. 13:43 >> 14:52
1

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA

Gimnazija u novom ruhu, uloženo 1,2 miliona eura

U rekonstrukciju gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo je 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su danas ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom obilaska te ustanove.

Radovi na Gimnaziji su izvođeni prethodnih mjeseci, i to u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). U okviru tog projekta samo u prethodnim mjesecima, pored Gimnazije izvođeni su radovi na još četiri objekta: dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole. Projektom kooordinira Ministarstvo ekonomije uz podršku Ministarstva prosvjete.

Kako je saopštio ministar Šehović, u toku je jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju, a podgorička gimnazija je dio toga.

„Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru "Podgorica", radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru "1. jun", a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja.

Govoreći o gimnaziji „Slobodan Škerović“ ministar je rekao da je ta škola 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je zgrada Gimnazije jedan od simbola Podgorice.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo ovom rekonstrukcijom uspjeli da sačuvamo njen autentičan izgled. U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede", kazala je Sekulić.

Direktorica Zoja Bojanić – Lalović kazala je da Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja.

"Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom", navela je direktorica škole.

Izvedeni radovi obuhvataju: zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.

Gimnazija "Slobodan Škerović" u Podgorici je obuhvaćena drugom fazom "Programa energetske efikanosti u javnim zgradama", koju implementira Ministartsvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Sredstva za finansiranje Programa su obezbjeđena od KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura. Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine. Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније