Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

11. 12. 2018. 16:31 >> 16:04
1

HERCEG NOVI

Do juna 2019. biće rekonstruisana kuća Iva Andrića

Kuća Iva Andrića u Herceg Novom će do juna 2019. biti rekonstruisana tako da zadrži svoj izgled i autentične elemente, kako bi u potpunosti odgovarao estetskim standardima koje je sam Andrić postavio, saopšteno je iz te Opštine.

U toku su građevinski radovi, koji su započeli rušenjem dijela potpornih zidova i betonske oplate u dvorištu. 

„Tendencija je da se sačuva izvorni izgled zgrade. Mi ne idemo u gradnju nečeg novog, vrlo vodimo računa da je ideja projekta da se očuva i unaprijedi naše kulturno nasljeđe. Nemamo namjeru da devastiramo ono što je Andrić postavio kao svoje estetske standarde, tako da će zgrada biti u onom izgledu u kojem je prvobitno bila zamišljena i izvedena“, istakla je šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi Simonida Kordić.

Priprema terena počela je polovinom oktobra, a do Nove godine će biti okončano uklanjanje dijelova oplata u objektu u koji ništa nije ulagano decenijama.

Kako su kazali iz Opštine, potom slijedi „fina faza“ postavljanja novih oplata i podloga, te pažljivo osmišljavanje i uređenje vrta.

"Iako je projektom predviđeno da ovi radovi traju do 2020, uzbrzali smo jer su potrebe Herceg Novog takve da nam je bitno da ova zgrada bude u funkciji već za narednu sezonu“, objašnjava Kordić.

Nakon građevinskih radova uslijediće nabavka opreme za unutrašnjost zgrade i vanjskog prostora. Iz Opštine su objasnili da je ideja da objekat i njegovo okruženje funkcionišu kao cjelina, baš kao što je bilo kada je Andrić ovdje boravio.

„Biće dosta interaktivne opreme, jer je ideja da zgrada ne bude samo spomenik Andriću već i dio života Novljana i posjetilaca. Pored te opreme, kojom Kuću Andrića uvodimo u novo doba, nabavićemo i onu koja odiše duhom samog pisca - autentični namještaj iz tog perioda i drugu opremu muzeološkog kvaliteta, da bi se sačuvao duh vremena“, naglasila je Kordić.

Rekla je i da će objekat izgradnjom rampe biti prilagođen osobama sa invaliditetom i slabije pokretljivosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније