Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

09. 01. 2019. 12:24 >> 11:56
1

U NAREDNOM PERIODU

Dječja bolnica dobija pedijatre i anesteziologe

Institut za bolesti djece (IBD) u naredna četiri mjesaca imaće potpuno fomiran kadar, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Saša Radović i dodao da će, iako prostorni kapaciteti sada zadovoljavaju sve potrebe, perspektiva biti nova Dječja bolnica.

Radović, koji je funkciju direktora preuzeo u septembru, rekao je agenciji MINA da je IBD reprezentativna bolnica sa drugom tradicijom i dobrom koncepcijom, i da postoji utvrđen red koji se sa bilo čijim dovođenjem ne može mijenjati.

“IBD je preuzet u dobrom stanju, sa dobrim kadrovskim planiranjem u prethodnom periodu, sa idejom šta bi moglo da se uradi u budućnosti”, kazao je Radović i dodao da je dobro na neki period mijenjati ljude koji vode zdravstvene ustanove.

Radović je podsjetio da IBD projektovan krajem 60-ih godina i da trećina bolnice nije završena do kraja. 

Iako prostorni kapaciteti sada zadovoljavaju potrebe, Radović ističe da nova bolnica ostaje kao vizija. 

“Moramo poštovati istoriju i nemjerljiv građevinski i arhitektonski utisak koji ona izaziva, ali perspektiva će sigurno biti nova Dječja bolnica”, kazao je Radović.

On je najavio da će od ove godine Dječja bolnica imati formiran anesteziološko-pedijatrijki tim, što nije bio slučaj do sada.

IBD broji 394 zaposlena, od čega je 15 ljekara subspecijalista, 35 specijalista, 33 ljekara opšte prakse, a imaju i konsultante koji dolaze sa strane.

Radović je kazao da za četiri mjeseca očekuje dolazak četvoro ljekara sa završenom specijalizacijom pedijatrije.

“Jedan kolega će završti dječju prihijatriju, dvojica dječju anesteziju sa reanimacijom. Tako da se nadam da ćemo za četiri mjesaca imati poptuno fomira kadar IBD u maksimumu prema broju liječenja djece”, istakao je Radović .

On je kazao da će 16 mladih ljekara do kraja 2020. godine postati dio IBD-a, navodeći da je kadrovsko osnaživanje IBD-a na pravom putu. 

“Ne znači da su odmah po završetku specijalizacije spremni da se suočite sa najtežim pacijentima, ali uz dobru školu kao što je IBD, njihovo hvatanje u koštac sa najtežim problemom biće mnogo lakše”, naveo je Radović.

Na IBD-u je za 11 mjeseci prošle godine primljeno oko pet hiljada djece, a izvršeno je 1,5 hiljada operacija. Na odjeljenju za hematologiju i onkologiju hospitalizovano je oko 240 pacijenata.

Radović je kazao da je od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata 30 djece sa malignim bolestima, od čega je 19 pacijenata koji se prate od ranije, dok je njih 11 novootkrivenih.

Od 30 djece šestoro ima leukemiju, sedmoro limfome, četvoro neuroblastom, jedno histiocitozu, dvoje Wilmsov tumor, a desetoro mališana CNS tumor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније