Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 01. 2019. 07:04   >>  20:47 73

CRNOGORSKI POKRET

Krivična prijava protiv Amfilohija

Crnogorski pokret (CP) podnio je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija zbog izjave od 7. januara tokom božićne liturgije ispred Saborne crkve Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kada je, između ostalog, nazvao Crnogorsku pravoslavnu crkvu "autofekalnom".

U krivičnoj prijavi precizirano je da se podnosi protiv mitropolita Amfilohija zbog "krivičnoga djela povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica iz člana 169 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370" ovog zakonika.

Iz Crnogorskog pokreta podsjećaju na Amfilohijevu izjavu da "su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji koje je okvalifikovao riječima: ‘Nije to ni čudo, jer su oni nasljednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Joanikija i preko stotinu i dvadeset sveštenika nakon Drugog svjetskog rata’".

"Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku, sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti. Oni bi da otmu hramove, proglašavajući ih za državne. To je još jedno bezumlje. To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata", citirali su oni u prijavi riječi Radovića.

Iz Crnogorskog pokreta ističu da su kriminalna i zločinačka djela protiv Crne Gore nezamisliva, kako je navedeno u prijavi, "bez nadahnuća koja im daje svetosavlje i svetosavska crkva na čelu s Amfilohijem i nekolicinom terazijskih Crnogoraca".

"Veli da je današnja vlast nasljednica komunističke koja je ubila mitropolita Joanikija Lipovca i sveštenike koji su bili saradnici okupatora i ratovali protiv sopstvenog naroda za nacističke interese, tako afirmišući nacističke saradnike i nacizam indirektno, što je protivustavno i kažnjivo po Krivičnom zakonu", kategorični su iz Crnogorskog pokreta.

Crnogorske domoljube koji, kako je napisano u krivičnoj prijavi, "obnavljaju svoje svetinje i Crnogorsku crkvu koju naziva lažnom, on (mitropolit Amfilohije) naziva izdajnicima i prodanim dušama".

"Ovakvom izjavom naoružava vjerujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, osobito prema Crnogorskoj crkvi i potpaljuje strasti kod prostoga naroda koje prijete da isprovociraju i transformišu se u nasilje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi. Ovo je veleizdajnička i zločinačka izjava, jednoga arhijereja, dakle, lica s posebnim odgovornostima, kojom se zemlji i narodu 'namiče omča na vrat', a našem potomstvu stavlja 'glavu na panj' za bjelosvjetske centre moći koji nam snivaju propast. Očito, bjelodano i beskrupulozno obavljaju funkciju instrumenta velikosrpske politike koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru 'sirijski scenario' i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji", navedeno je u prijavi.

Ovakvom izjavom, nastavlja se u krivičnoj prijavi, počinio je (Amfilohije) krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 ovog zakonika. 

Crnogorski pokret apeluje na državne organe da "još jednom procjene djelovanje u Crnoj Gori protojereja SPC, Velibora Džomića, koji, kao nerezidencijalna osoba sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, konstantno svojim anticrnogorskim djelovanjem i izjavama iritira veliki broj građana Crne Gore".

"I po međunarodnim konvencijama i po domaćem zakonodavstvu negiranje nacionalnih Crnogoraca predstavlja akt diskriminacije po nacionalnoj osnovi, predstavlja govor mržnje i kažnjivo je djelo. Pored toga, Velibor Džomić vrlo često uvredljivo govori o CPC i Vladici CPC, Mitropolitu Mihailu, promoviše zločinačke organizacije iz Drugog svjetskog rata i saradnike fašista, podstiče mržnju prema antifašističkom, oslobodilačkom pokretu, te na taj način podstiče podjele u Crnoj Gori i izaziva međuljudsku i međunacionalnu netrepjeljivost", navode iz CP-a.

 

Пратите нас на

Коментари73

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније