Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

05. 02. 2019. 07:09 >> 06:39

U 2018.

U nesrodničkim familijama 63 djece, u srodničkim 330

U 33 nesrodničke porodice prošle godine smješteno je 63 djece, što je za 23 odsto više u odnosu na 2017. godinu, kadaje u tim familijama bilo 51 dijete, rekla je za Pobjedu Svetlana Sovilj iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U 231 srodničku familiju lani je, kako je kazala, smješteno 330 mališana, a u toku 2017. godine bilo je 317-oro djece u 224 srodničke porodice.

"Taj broj je povećan za četiri odsto i zadovoljni smo podacima", rekla je ona.

Mališani koji se smještaju u hraniteljske porodice dolaze iz Dječjeg doma “Mladost” ili bioloških familija. U toku prošle godine, kako je navela Sovilj, zabilježili su podatak da se šestoro mališana iz hraniteljskih porodica vratilo u biološku. Pojašnjava da se mališani izmještaju iz familija iz različitih razloga poput lošeg zdravstvenog stanja roditelja.

“To su neki objektivni razlozi”, rekla je ona.

Ovaj resor je lani, takođe, evidentirao i da se četvoro djece, koja su iz dječjeg doma bila smještena u hraniteljske porodice, vratilo u dom.

Kako je uređeno zakonom, hranitelju, koji brine o djeci, je omogućeno pravo na naknadu troškova smještaja korisnika i naknadu za rad.

Sovilj kaže da se mjesečna naknada troškova smještaja korisnika na hraniteljstvu utvrđuje u visini troškova smještaja u javnu ustanovu socijalne i dječje zaštite, te iznosi 250 eura. Naknada za rad, dodaje ona, utvrđuje se u procentu od visine troškova smještaja korisnika u javnu ustanovu socijalne i dječje zaštite: za jednog korisnika 30 odsto, što iznosi 75 eura mjesečno, a 15 odsto za svakog sljedećeg, što iznosi 37,5.

Prema njenim riječima, kada je u hraniteljsku familiju smješteno dijete koje ima smetnje u razvoju ili ima problem u ponašanju, naknada za rad pružaoca usluge hraniteljstva, uz intenzivnu ili dodatnu podršku, utvrđuje se u procentu od visine troškova smještaja jednog korisnika 50 odsto.

“Što iznosi 125 eura mjesečno, a 25 odsto za svakog sljedećeg korisnika, što iznosi 62,5 eura mjesečno, kada je na smještaju više od jednog korisnika”, rekla je ona.

Ističe i da za mališane u hranitelj skim porodicama visina dječijeg dodatka iznosi 39,57 eura mjesečno. U jednu hraniteljsku porodicu može se, navela je Sovilj, smjestiti “najviše troje djece, odnosno dvoje sa smetnjama i teškoćama u razvoju, s tim da ukupan broj mališana koji žive u porodici hranitelja ne može biti veći od četiri djeteta”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније