Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 02. 2019. 12:28 >> 12:01

BROD STIŽE SJUTRA

Počinje istraživanje podmorja između Bara i Buljarice

Brod za 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 stiže sjutra. U skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa sa grčkom kompanijom Energean, snimanje će početi u narednih desetak dana.

"Istraživanje će vršiti norveška kompnija PGS, a dolazak broda Ramform Titan, koji će vršiti 3D snimanje, kao i pratećih brodova Thor Freya i Sanco Sea očekuje se u srijedu 6. februara", navodi se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.

Ramform Titan, kako su kazali, neće ući u Luku Bar, već će biti usidren oko milju od obale. Istraživaće se prostor između Bara i Buljarice ukupne površine 338 km2.

"Planirano je da od 7. do 10. februara brod 'Ramform Titan' vrši pripremne aktivnosti za prikupljanje seizmičkih podataka. Priprema će obuhvatati spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 7.5 kilometara kao i prateće opreme. Ova oprema je neophodna da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, biće vršena kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak geofizičkog istraživanja", navodi se u saopštenju.

U Upravi očekuju da 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 počne 10. februara i traje osam dana.

Ističu, da će sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine biti sprovedene u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti, koji je usvojila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

"Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti", kazali su iz Uprave za ugljovodonike.

Na brodu Ramform Titan, dodaju, nalaziće se službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom.

"Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaziće se i specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, kao i operateri koji će vršiti posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring i opreme za noćno snimanje. Tokom perioda prireme za snimanje, kao i tokom dana snimanja, na brodovima će biti prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, kao i predstavici državnih institucija", navodi se u saopštenju.

3D seizmičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je Radnim programom Ugovora o koncesiji.

"Ugovor je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean. Ove istražne aktivnosti odvijaju se u skladu sa programom za Prvi istražni period", zaključuje se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније