Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B92.net, objavila B.B. ]

07. 03. 2019. 09:38 >> 09:20
21

MITROPOLIT AMFILOHIJE

Vartolomej nema pravo da odlučuje o Ukrajinskoj crkvi

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio da vaseljenski patrijarh Vartolomej nema pravo da dâ autokefalnost Ukrajinskoj crkvi.

Mitropolit je to izjavio, kako prenosi Sputnjik, tokom predavanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, održanom povodom osam vjekova autokefalnosti SPC.

Amfilohije je ocijenio da iskušenje prvenstva postoji u svakoj ljudskoj zajednici, gdje postoje ljudi, pa tako i u Crkvi, te da je zbog toga "veoma bitno da Crkva sačuva svoje izvorno ustrojstvo".

On je kazao da se sve to naročito vidi iz sadašnje crkvene situacije u pravoslavnoj Ukrajini.

"Naš uvaženi patrijarh vaseljenski Vartolomej smatra da njemu pripada pravo da daje autokefalnost Ukrajinskoj crkvi i da poništava odluku od prije trista godina, da bi mogao da primjeni ono što je zamislio. Mi svi poštujemo carigradskog patrijarha, prvoprestolnu Carigradsku crkvu pravoslavnu. Međutim, to njemu ne daje pravo da može da se ponaša onako kao što je to uradio sa Ukrajinom“, naglasio je mitropolit Amfilohije.

On je objasnio da je carigradski patrijarh kroz istoriju davao autokefalnost samo na onim mjestima koja su pripadala njemu.

"Slovenski narodi i crkve su bili u orbiti Carigrada, kao države, kao carske vlasti. Te odluke su opstale, priznate su od sabora do naših vremena. I ne samo to, nego i na saboru na Kritu je priznato četrnaest autokefalnih crkava. I samim tim one nijesu više u nadležnosti patrijarha carigradskog, jer je sabor onaj koji je to konačno potvrdio", kazao je mitropolit.

Amfilohije je takođe kazao da poštuje patrijarha Vartolomeja, koji je njegov drug iz studentskih dana.

"Ali to ne znači da ćemo podržavati sve njegove odluke. Ipak, on nije nepogrešivi rimski papa. I zato, recimo, naša Crkva nije prihvatila to njegovo priznanje autokefalnosti u Ukrajini. Da svi pravoslavni Ukrajinci prihvataju autokefalnost, onda bi to bilo normalno. Ali, ipak većina pravoslavnog naroda Ukrajine pripada kanonskoj Crkvi na čelu sa mitropolitom Onufrijem, koja je vezana za Moskovsku patrijaršiju. To, dakle, nije rješenje, nego samo dublje komplikovanje toga pitanja", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da zbog toga naša Crkva umoljava Carigradsku patrijaršiju da sazove svepravoslavni sabor koji će to pitanje riješiti i da isto to, pored ruske, predlažu i druge pomjesne crkve. Rekao je da Carigrad ima pravo da saziva vaseljenske sabore i da je sad problem ko će sazvati sabor koji jedini može da riješi to pitanje.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније