Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

08. 03. 2019. 06:43 >> 17:11
12

POČELA ISPORUKA LIJEKA

Oboljeli 10 dana bez hemoterapije

Pacijenti oboljeli od karcinoma debelog crijeva i želuca već deset dana ne mogu da dobiju terapiju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) zbog nestašice citostatika "5-fluorouracil" (5FU) što im otežava borbu sa opakim oboljenjima.

 

Pacijentkinja I.N. u izjavi za Dan ističe da na Klinici za onkologiju u KCCG nema lijeka koji je sastavni dio hemoterapije, već se pacijenti upućuju da ukoliko su u mogućnosti lijek sami nabave.

"Pokušavamo da u spostvenoj režiji nabavimo citostatik. Ukoliko uspijemo da ga obezbijedimo i donesemo na odjeljenje imaćemo potpunu terpiju, u suprotnom terapiju ćemo primiti bez njega. Lijek se nabavlja o svom trošku (bez obzira na obavezno zdravstveno osiguranje koje se plaća svakog mjeseca), a ono što na odjeljenju mogu da urade za vas jeste da vam kada donesete lijek daju terapiju. Ukoliko nemate novca i mogućnosti da nabavite lijek koji se ne može kupiti u Crnoj Gori, nemate mogućnost ni da se borite za život. Voljela bih da ovo javnost zna, zbog svih ljudi kojima je lijek potreban, a nijesu u mogućnosti da ga nabave. Pacijentima je rečeno da će citostatik biti dostupan za pet-šest dana, jer smo preskočili jedan ciklus hemoterapije. Nadamo se da će uskoro stići terapija i da ćemo nastaviti sa liječenjem", navodi ona.

Iz Kliničkog centra Danu su saopštili da nabavka lijekova nije u nadležnosti te ustanove, te samim tim na to ne mogu uticati.

"Napominjemo da je crnogorskim pacijentima dostupna najšira lista citostatika u regionu. Takođe, napominjemo da se od pacijenata nikada ne traži da sami nabave bilo koji lijek. U slučaju nestašice nekog lijeka, na njihova pitanja, dobiju preporuku da sami obezbijede nedostajući lijek, nakon čega im se izda potvrda za njegovu refundaciju", ističu iz Kliničkog centra.

Direktor apotekarske ustanove Montefarm Radoman Dragaš kazao je u izjavi za Dan da je lijek stigao u tu ustanovu i da je isporuka počela u ponedjeljak.

“Ne znam što je razlog što pacijenti ne primaju terpiju, moguće dok ne dođe do svih ljekara, ali je taj lijek stigao”, rekao je Dragaš.

Iz te ustanove nije saopštili zbog čega je došlo do nestašice i da li imaju ostale citostatike za oboljele od karcinoma.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније