Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

14. 03. 2019. 14:30 >> 14:55

U NIKŠIĆU

Otvoren Centar za njemački jezik Gete instituta

Na Filološkom fakultetu u Nikšiću otvoren je Centar za nastavna sredstva Gete instituta za učenje njemačkog jezika, prvi u Crnoj Gori, koji se nalazi u okviru seminarske biblioteke tog Studijskog programa koji pohađa oko 120 studenata.

Ambasador Njemačke, Robert Veber ukazao je na značaj njemačkog jezika i podršku kroz kulturne institute i druge vidove pomoći koju ta država pruža za njego izučavanje.

"Otvaranjem ovog Centra smatramo da smo uveliko doprinijeli učenju njemačkoj jezika u Crnoj Gori. To je veoma važno, jer se Crna Gora, kroz pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU), obavezala da izvrši i reformu školstva, za šta su neophodni novi koncepti za usavršavanje nastave, nastavnika i studenata", rekao je Veber na otvaranju Geteovog centra u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, i Gete institut iz Beograda podržava učenje njemačkog jezika raznim usavršavanjem za nastavnike, obezbjeđuje stipendije u Njemačkoj, donacije školama, izložbe i manifestacije

Direktor Jezičkog odjeljenja Gete institiuta u Beogradu, Bernad Šnajder, rekao je da takav institut postoji u 98 zemalja i svi rade na približavanju njemačke kulture i jezika.

Šnajder je ukazao da su takvi Centri za nastavna sredstva veoma važni, jer daju i informacije o najnovijoj literaturi za izučavanje njemačkog jezika, a neophodni su i u razmjeni znanja.

Govoreći o radu tih Centara i pružanju pomoći, Šnajder je saopštio da svi nastavnici njemačkog jezika jednom u četiri godine mogu podnijeti zahtjev za dobijanje stipendije u Njemačkoj.

Dekan Filološkog fakulteta, Dragan Bogojević, ocijenio je da je riječ o dragocjenoj donaciji u knjigama i namještaju i pomoći koji pružaju Amabasade Njemaćke, Austrije i Gete institut iz Beograda.

"Svi oni su doprinijeli da Studijski program za njemački jezik i književnost bude jedan od najprosperitetnijih programa na Filološkom fakultetu u Nikšiću, što pokazuje broj studenata koji se upisuje svake godine. Grupe učenje njemačkog i engleskog jezika su najbrojnije na ovom Fakultetu", naveo je Bogojević.

Rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću, Jelena Knežević, kazala je da je velika potražnja za angažovajem nastavnika nemačkoj jezika, ne samo u Crnoj Gori.

"Nastavnici koji su na našem Fakultetu završili studije predaju i u Njemačkoj, i Austriji. U školama je zaposelno 72 nastavnika njemačkog u Crnoj Gori i vrlo je malo naših studenata koji ne rade, ako ih uopšte i ima nezaposlenih", rekla je Knežević i navela da je prva generacija profesora njemačkog izašla 2008.godine u Nikšiću.

Prema njenim riječima, u planu je da se u okviru Centra organizuje obuka za nastavnike njemačkog, kao i da Filološki fakultet u Nikšiću postane jezgro gdje će se organizovati i seminari koje će držati i predavači iz Njemačke.

Govoreći o dobijenim donacijama, Knežević je navela da su regali za knjige u učionici dobijeni prije dvije godine od Ambasade Njemačke.

Seminarska biblioteka formirana je od darovanih knjiga Gete instituta, Njemačke akademske razmjene (DAAD) i Austrijske akademske razmjene (ÖAD) i knjiga iz privatnih donacija i donacija Ambasada Njemačke i Austrije u Podgorici.

U Centru za nastavna sredstva nastavnici i studenti njemačkog jezika, kao i zainteresovani građani mogu da se informišu o udžbenicima i nastavnim materijalima i da ih po potrebi pozajme.

U tom Centru i svi zainteresovani za polaganje nekog od međunarodno priznatih ispita Gete instituta mogu dobiti stručni savjet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније