Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 03. 2019. 09:57 >> 09:32

MEDIA CENTAR

"AEM toleriše emitovanje rijaliti programa"

M-tel je jedini kablovski operater u zemlji koji ne krši Pravilnik AEM-a o ograničavanju rijaliti programa, kazao je Goran Đurović direktor NVO Media centra. On poziva Agenciju za elektronske medije (AEM) da natjera kablovske operatere da ograniče emitovanje sadržaja koji mogu štetiti maloljetnicima.

Iz Media centra podsjećaju da je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev donijet 1. februara, a stupio na snagu 14. februara 2019. godine.

Na osnovu tog Pravilnika, dodaju, kablovski operateri su od 17. marta dužni da programske sadržaje koji se distribuiraju u okviru osnovnog paketa programa, a koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika i kategorisani su kao neprimjereni za maloljetnike mlađe od 18 godina, učini dostupnim samo na način kojim se obezbjeđuje da maloljetnici u uobičajenim okolnostima neće čuti ili vidjeti takvu uslugu.

"Praktično, kablovski operateri su dužni da uvedu automatsko aktiviranje mjera roditeljske kontrole takvih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda)", kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

Ukoliko ova mjera ne daje efikasne rezultate i program emituje neprimjerene sadržaje za maloljetnike u kontinuitetu i svakodnevno, kablovski operateri, kako je kazao, moraju da aktiviraju mjeru roditeljske kontrole cijelog TV programa (pinovanje), u periodu od 6 do 23 sata.

"Media centar je prethodnih pet dana pratio kablovske operatere i konstatovao kršenje Pravilnika kojeg je donijela AEM od strane Telemach-a i Extra TV-a (Telekom CG) dok je M-tel jedini kablovski operater koji poštuje propis. Tokom cijelog dana, posredstvom kablovskih operatera Telemach-a i Extra TV-a, u dužim intervalima se bez bilo kakve zaštite (PIN koda) na Happy TV, Pink i Pink M televizijama emituju 'reality' programi 'Parovi' i 'Zadruga' u kojima se često promovišu nasilje i govor mržnje", ističe Đurović.

Media centar pozva Savjet i direktora AEM-a da primijene Zakon o elektronskim medijima, izreknu mjere upozorenja i, ukoliko je potrebno, oduzmu odobrenje za emitovanje kablovskim operaterima koji ne poštuju propise.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније