Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 04. 2019. 15:00 >> 15:07
5

VIŠI SUD

Vojvodićeva nezakonito smijenjena

Bivša rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić pravosnažno je dobila spor sa Univerzitetom zbog nezakonitog razrješenja sa te funkcije. Odluku je donio Viši sud u Podgorici, potvrdivši tako odluku nikšićkog Osnovnog suda. Sud je konstatovao da je Vojvodić kao rektorka UCG u cjelosti postupala u skladu sa zakonom i Statutom Univerziteta. Sud je takođe utvrdio da je Ministarstvo prosvjete donijelo rješenje kojim je licenciralo studijski program u Beranama suprotno stavu UCG, koji nije tražio licencu za taj program.

Vojvodić je ponovila da su ona i njen advokat Nikola Martinović štitili integritet institucije koju je branila od svojevrsnog totalitarističo – fašizoidnog postupanja Upravnog odbora i Vlade prema ustavno zaštićenoj kategoriji autonomije UCG.

"Tu je, dakle, satisfakcija! Satisfakcija gladijatorskoj borbi sa Vladom koja se, nažalost, boji autonomije Univerziteta (da, da u starom Rimu u arenama su se borile i žene, ne samo muškarci, neka to ne zvuči patetično), ali i satisfakcija u borbi sa Univerzitetom koji je pokleknuo pred političko –partijskim interesima i pritiscima, koji nije istrajao, uprkos neprikosnovenim pravnim argumentima na svojoj strani i dužnosti da brani standarde visokog obrazovanja braneći tako najvažnije - studenta i kvalitet znanja koji mu garantuje", kazala je Vojvodić za Antenu M.

Presuda je, kako dodaje, respekt, daje nadu, da stvaramo, kako je kazala, sistem, a ne režim.

"Ali, isto tako, ne može se reći da je pravda zadovoljena dok god se ne suočimo sa ishodom ove presude tamo gdje je beskrupulozno prekršena ustavom zaštićena autonomija državnog univerziteta i gdje se nezakonito djelovalo smjenom rektora koji je tu autonomiju zakonito štitio", kazala je Vojvodić.

"Inače, važno je skrenuti pažnju, posebno zbog onih koji nemaju detaljniji uvid u predmet spora vezan za studijski program u Beranama koji je akreditovan po međunarodnim standardima evropski regulisanih profesija u zdravstvu, pri Kliničkom centru u Podgorici kao nastavnoj bazi, da ova presuda raskrinkava bezobzirno partijsko – političko manipulisanje bazičnim standardima visokog obrazovanja upravo kroz nezakonito postupanje iz samog srca Ministarstva obrazovanja. Kakav paradoks?!"

Vojvodić pita da li za aktere ovog pravnog nasilja postoje reperkusuje?

"Da li će ko ponuditi ostavku uvidjevši odgovornost za pravna nepočinstva ostvarena kroz poluge političke moći ? Da li sudske odluke ostaju mrtvo slovo na papiru naše još uvijek “besudne zemlje”? Jesu li sudovi i zakoni tu da nas da nas uistinu štite u ime napretka ili su efikasniji da nas ustrojavaju? Živi bili pa vidjeli", kazala je Vojvodić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније