Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 14:04 >> 14:06

PORUKA S TRGA

CG promoviše koncept zdravlja za sve

Crna Gora istrajno promoviše koncept zdravlja za sve i jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite, obezbjeđujući primarni nivo zdravstvene zaštite u skladu sa standardima evropskih država.

To je poručeno povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, čiji je ovogodišnji slogan "Univerzalna zdravstvena pokrivenost- zdravstvena zaštita za sve", a koji su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Podgorica obilježili danas na Trgu nezavisnosti.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je Crna Gora obezbijedila efikasan primarni nivo zdravstvene zaštite, ocjenjujući da je u skladu sa standardima evropskih država.

"Crnogorsko zdravstvo, kada je u pitanju ovaj vid zdravstvene zaštite, stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama. Prostora za napredak uvijek ima, a reformski procesi su sastavni dio svakog zdravstvenog sistemama i vrlo smo uspješni u njihovom sporovođenju", saopštio je Hrapović.

On je naveo da zdravlje predstavlja najvažniji ljudski resurs, zbog čega bi, kako je kazao, posebnu pažnju trebalo posvetiti zdravim stilovima života i prevenciji faktora rizika, koji su najčešći uzrok nastanka poremećaja zdravlja.

"Današnji dan je prilika da se dodatno obavežemo da vodimo računa o svom zdravlju, da se revnosnije odnosimo prema preventivnim i skrining programima za koje je država obezbijedila sve neophodne resurse, jer je Vlada Crne Gore univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom za sve građane stavila u vrh svojih prioriteta“, rekao je Hrapović.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene orgnaizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da bi zdravljelo treba da bude osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija odabranih.

"Svako ima pravo na zdravtvenu zaštitu, kada mu treba i gdje mu treba, a da pri tome ne bude izložen riziku osiromašenja, ukoliko posegne za nekom zdravstvenom uslugom ili lijekom. Samo primarna zdravstvena zaštita može da donese zdravlje do svakog pojedinca, u svačiji dom", rekla je Brajović.

Ona je kazala da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznali značaj primarne zdravstvena zaštite i usvojili je kao nacionalni prioritet.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je da je cilj te institucije da u toku naredne godine poveća broj zaposlenih ljekara, kako bi svaki građanin, kako je rekao, imao svog izabranog doktora.

"Dom zdravlja Podgorica dnevno primi oko sedam hiljada građana. U brojnim savjetovalištima koja postoje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Crnoj Gori, trudimo se da ispunimo osnovni moto zdravstvene zaštite, odnosno univerzalna pokrivenost svih djelovala teritorije za koju smo odgovorni", naveo je Kavarić.

Kavarić je pozvao građane da redovno obavljaju preventivne preglede, u cilju očuvanja zdravlja.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Inistutut za javno zdravlje, Agima Ljajević, poručila je da zdravlje mora biti integrisano u sve politike jer predstavlja prosperitet države.

"Samo zdrava populacije može raditi na opštem prosperitetu. Važno je da zdravlje bude u fokusu svih politika, ne samo sektora zdravstva, već je neophodno da se svi sektori, sa aspekta svoji ingerencija, uključe u proces očuvanja i unapređenja zdravlja“, rekla je Ljajević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније