Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

24. 06. 2019. 12:07   >>  12:43

DRLJEVIĆ U STOKHOLMU

Pristupanje EU pokretač razvoja Balkana

Pristupanje Evropskoj uniji jedan je od najjačih pokretača ekonomskog razvoja, zbog čega sve države Zapadnog Balkana imaju interes da istraju na tom putu, uz veću prisutnost EU i odgovoran odnos prema regionu, te uzajamno povjerenje i razumijevanje, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na konferenciji u Stokholmu.

Drljević je učestvovao na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je u Stokholmu okupila predstavnike Evropske komisije i ministre vanjskih poslova i evropskih integracija država Zapadnog Balkana.

"Pristupanje EU pokazalo se kao jedan od najjačih pokretača ekonomskog razvoja, stabilnosti i mira i zato svi djelimo interes da taj proces nastavimo. Ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona je, zapravo, ulaganje u sigurnost i budućnost EU, odnosno Evrope u cjelini. S druge strane, građani zemalja Zapadnog Balkana imaju sve veća očekivanja od EU. Očekuju da Unija bude još prisutnija u našem regionu, kao međunarodno priznati akter i donator, da se sa još većom pažnjom odnosi prema ovom dijelu kontinenta, kao i da podstiče dalje reforme uvažavajući napredak i postignute rezultate", istakao je Drljević.

Prema njegovim riječima, EU je na početku procesa pristupanja država Zapadnog Balkana shvatila da bi zaostajanje ovog dijela kontinenta, naročito u infrastrukturnom smislu, uticalo na prosperitet čitave EU.

"Integracija Zapadnog Balkana u EU je dugoročan proces kroz koji moramo poboljšati vladavinu prava, ojačati naše institucije, reformisati naša društva i ubrzati ekonomski razvoj", dodao je glavni pregovarač.

Drljević je naglasio da je Crna Gora tokom sedam godina pregovora o pristupanju postigla mnogo, podsjećajući na 32 otvorena poglavlja, kao i očekivanje da preostalo pregovaračko poglavlje 8 - Konkurencija otvorimo do kraja ove godine.

"Danas imamo uspostavljen zakonodavni okvir u većini oblasti, koji je usklađen sa evropskim propisima i standardima. Osnažili smo naše institucije i poboljšali naše administrativne kapacitete. Ipak, najvažnije je što naši građani u svakodnevnom životu osjećaju efekte reformi", poručio je Drljević.

On se na marginama konferencije sastao i sa ministarkom vanjskih poslova Švedske Margot Valstrom, sa kojom je razmijenio mišljenje o napredovanju Crne Gore prema članstvu u EU i zahvalio na ekspertskoj podršci koju ta država pruža Crnoj Gori kroz Taiex instrument.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније