Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

24. 06. 2019. 12:28   >>  12:28

MEDENICA PORUČILA

Skratiti trajanje sudskih postupaka za terorizam

Crnogorsko sudstvo nastaviće da radi na skraćivanju trajanja postupaka, naročito za suđenja za krivična djela terorizma, koja imaju prioritet u radu svakog sudije, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je rekla da je glavna dužnost predsjednika države i vlade da čine da se građani osjećaju bezbjednim, a najodgovornija obaveza predsjednika Vrhovnog suda da učini da se u slučaju narušene bezbjednosti građana pod prijetnjom terorizma, te osobe osude.

Medenica je, na konferenciji predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca pod nazivom Međunarodni terorizam i ilegalne migracije, kazala da je crnogorsko sudstvo značajno unaprijedilo efikasnost sudskog postupka.

"Ali se nećemo zadovoljiti sadašnjim stepenom uspješnosti, već ćemo nastaviti sa predanim radom na daljem skraćivanju trajanja sudskih postupaka, što naročito podrazumijeva suđenja za krivična djela terorizma, koja imaju prioritet u radu svakog sudije u nadležnom sudu", poručila je Medenica na skupu u Budvi.

Kvalitet dokaza i transparentnost presudni

Prema njenim riječima, od krucijalnog značaja je kvalitet dokaza na osnovu kojih će sud donijeti osuđujuću presudu i izreći kaznu, kojom će se postići svrha kažnjavanja i preventivni ciljevi, a uz puno poštovanje prava okrivljenog na pravično suđenje, ali i prava žrtava.

Ona je kao važan aspekat toka sudskog postupka navela transparentnost, odnosno vidljivost postupka u kojem se učinioci privode pravdi.

Medenica je rekla da terorizam i nasilni ekstremizam podrivaju unutrašnji i međunarodni mir i stabilnost, destabilizuju šire prostore i nastoje osujetiti naše napore u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda

"Promjena međunarodnih prilika nakon 2001. godine, od kada traju zahtjevi terorističkih grupa za stvaranjem novog svjetskog poretka uzrokovala je stvaranje novih saveza, udruženih u poštovanju zakona i opšteprihvaćenih moralnih načela", ukazala je Medenica.

Prema njenim riječima, isključivi motiv stvaranja novog svjetskog poretka, koji počiva na osnovama masovnog razaranja, je potiranje demokratije - zajedničke vrijednosti savremenih društava, zasnovanih na principu vladavine prava, poštovanja i promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prepoznati terorizam, ali štititi ljudska prava

"I dok država pod ozbiljnom prijetnjom terorizma nije birala bitku, obavezna je da odgovori na ovo uznemirujuće pitanje, odnosno da u masi ljudi koja prelazi državne granice, identifikuje one pojedince koji ne misle dobro državi koja ih prima", rekla je Medenica.

Ona je istakla da, u globalnoj atmosferi provociranja uspostavljenih pravila, državne vlasti moraju da osiguraju vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uz ograničenja koja su propisana međunarodnim pravom.

Kako je kazala, terorizam nije ništa drugo nego čin masovne agresije pojedinca ili grupe.

Poseban izazov u raspoznavanju takvog akta, dodala je Medenica, predstavlja ubrzani preobražaj tradicionalnih oblika terorizma i izmještanje prve linije borbe u sajber prostor, u kojem se razmjenjuje kriptovana komunikacija, regrutuju novi članovi grupe i širi subverzivna propaganda.

"Zbog toga su sve sudije obavezne da konstantno ulažu napore u cilju unaprjeđenja svojih znanja i vještina, koji izlaze iz okvira tradicionalne sudske obuke, a direktno utiču na kvalitet vođenja sudskog postupka i odlučivanja", dodala je ona.

Medenica je kazala da predstavnici pravosuđa učestvuju u relevantnim nacionalnim tijelima, koja sprovode strateške aktivnosti u pravcu prevencije i suzbijanja terorizma i nasilnog ekstremizma i time pružaju podršku izvršnoj vlasti u očuvanju nacionalnog bezbjednosnog sistema.

Crna Gora pouzdan saradnik u suzbijanju terorizma

Kako je rekla, zbivanja na prostoru Bliskog istoka uzrokovala su kretanje članova raznih terorističkih grupa, koje žele da nastave sa svojim djelovanjem na teritoriji Evropske unije (EU), ili se čak nekada vrate svojim kućama.

"Rizici od ilegalnih migracija su višestruki, u humanitarnom, krivično-pravnom i ekonomskom smislu. U oblasti krivično-pravne zaštite, država mora garantovati da će pružiti adekvatan odgovor na izazove koji proističu iz takvog kretanja ljudi, a koji uključuju sumnju u postojanje krivičnih djela trgovine ljudima, trgovine drogom i oružjem, te moguća kršenja prava djece, kao najranjivije kategorije migranata", istakla je Medenica.

Ona je dodala da je Crna Gora, imajući u vidu da su terorizam i ilegalne migracije zajedničke prijetnje, pouzdan saradnik u pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima državama regiona, članicama EU, Sjedinjenim Američkim Državama, Turskoj i svim državama sa kojima dijeli brigu o suzbijanju tog fenomena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније