Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2013. 14:10 >> 14:40

PISALI SA GORČINOM

Ljekari: Svi ćute kad nas prebiju

Iz strukovnih organizacija ljekara Crne Gore saopšteno je da će učiniti sve da zaštite svoju profesiju od grubih nasrtaja i neutemeljenih napada, pozivajući javnost, prvenstveno novinare, da ih ne osuđuju prije suđenja.

U zajedničkom saopštenju Društva ljekara Crne Gore, Ljekarske komore i Saveza sindikata doktora medicine, navodi se da je odsustvo reakcije na grube fizičke napade na doktore i druge zdravstvene radnike razlog za njihov nespokoj i nezadovoljstvo, jer su, kako tvrde, i na radnom mjestu nesigurni i nezaštićeni.

„Svjedoci smo da ne prođe dugo vremena a da po koji dnevni list ne objavi kratku vijest da je prebijen doktor, i na tome se završava njihova profesionalna obaveza“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da nevladine organizacije, njih više od pet hiljada koliko ih je registrovano u Crnoj Gori, ćute.

„Prebijanje doktora ih ne interesuje. Oni su zaduženi da ih kritikuju i javno osuđuju bez suđenja. Ako neko mrko pogleda novinara, ne dao Bog, verbalno uznemiri ili fizički napadne, sve se zatalasa do Brisela“, kazali su predstavnici ljekarskih organizacija, navodeći da je isto i u slučaju političara.

Oni su podsjetili na nedavni napad na doktora na radnom mjestu, koja je, kako su naveli, u želji da pomogne mimo propisa primila pacijenta i propisala mu terapiju.

„Umjesto zahvalnosti dobija batine, samo zbog toga što je poštovala zakon, struku i nauku. Prije mjesec dana u ulazu svoje zgrade prebijen je i opljačkan doktor, poznati crnogorski hirurg. Sličnih slučajeva bilo je više“, kaže se u saopštenju.

Mediji, često, ljekarima presuđuju prije sudije

Predstavnici ljekara kazali su da na verbalne uvrede više i ne obraćaju pažnju.

„Osuda javnosti nema. Da li se iko zapitao gdje je uzrok ovakvog nedoličnog ponašanja, nadamo se pojedinaca“, navodi se u saopštenju.

U proteklom desetljeću, kako su dodali, evidentan je porast interesovanja medija za dešavanja u zdravstvu.

„To je sasvim normalno i ništa tu ne bi bilo sporno da se tome pristupa novinarski profesionalno i etički. Nažalost, često se plasiraju senzacionalne poluistine koje preovladavaju u novinarskim tekstovima, posebno udarnim naslovima, bez prethodne provjere. Pojedini novinari daju sebi za pravo da osude doktore prije sudije“, upozorili su predstavnici ljekara.

Oni su podsjetili da je formirana i nevladina organizacija koja okuplja građane koji su nezadovoljni pruženim zdravstvenim uslugama.

„Traže od nadležnih strukovnih institucija da se optuženim doktorima preventivno, prije konačne presude, oduzmu pravo na rad. Pozivaju se na naš Kodeks i tumače ga na svoj način. Istina je da su naše etičke norme stroge i da se od malog broja doktora u cjelosti ne poštuju“, kaže se u saopštenju.

Tekst pisan sa puno gorčine

Kako se dodaje, odlučni su da takvi slučajevi, koji bacaju sjenku na njihovu profesiju, ne mogu biti abolirani, ali da krivicu treba dokazati, a nakon toga osuditi.

„Orkestralni napadi na našu profesiju, često bez dokaza, nameću pitanje: Kako će jedan doktor ući u složeni terapijski zahvat čiji je ishod neizvjestan i da li da ulazi u te rizike ako već zna da će se sjutra naći na stranicama nekih dnevnih listova, na sudovima i dugim suđenjima, da bi na kraju, moralno povrijeđen i psihički iscrpljen, bio oslobođen“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, zbog pojedinih slučajeva ne može se anatemisati profesija „jer, valjda, radi i nešto dobro za ovaj narod“.

„Poštovani građani, ovaj tekst je pisan sa puno gorčine, jer smo mi, doktori dio ovog naroda, ali nas pojedinci dijele na nas i vas, što za posledicu ima neopravdano nezadovoljstvo građana i nepovjerenje u našu profesiju, uvjereni da to ne zaslužujemo“, poručili su predstavnici ljekara.

Oni su poručili da će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da zaštite svoju profesiju od grubih nasrtaja i neutemeljenih napada.

„Ostajući prvrženi strogim normama ljekarske etike i našim pacijentima, uz poziv za saradnju i međusobno povjerenje i razumijevanje“, kaže se u saopštenju.

 

 

Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније