Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

01. 08. 2019. 14:57 >> 14:54

LAKOVIĆ

Društvo da snosi svoj dio odgovornosti u integracionom procesu

Društvo u Crnoj Gori treba da snosi svoj dio odgovornosti u integracionom procesu, pa i kada je glasanje za zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola u pitanju, ocijenila je pregovarač za poglavlje 23, Marijana Laković.

Skupština Crne Gore u srijedu nije usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu.

Prema riječima Laković, Vlada se trudi da ne ostavlja takozvane sive zone, koje bi mogle dati prostor za diskriminaciju i zato je jednoglasno predložila taj zakon, koji je dostavila Skupštini na razmatranje i usvajanje.

"Potreba usvajanja ovog zakona proizilazi iz vrijednosti koje Crna Gora njeguje, a to je da prihvata, poštuje i brani različitosti i prava ugroženih i slabih", rekla je Laković agenciji MINA.

Kako je navela, Zakon je baziran na ljudskim standardima i tradicijama zaštite onih kojima je zaštita potrebna.

"Prepoznavanjem i zaštitom ljudskih prava LGBT osoba ničija prava nijesu, niti mogu biti ugrožena. Unaprjeđenje prava jedne manjinske grupe može imati samo pozitivan uticaj na druge zajednice i (sve)opšta ljudska prava", kazala je Laković.

Kako ne pregovara Vlada sa EU, vec cijelo društvo, dodala je ona, u tom lancu svako treba da snosi svoj dio odgovornosti u integracionom procesu, pa i kada je glasanje tog zakona u pitanju.

"Istakla bih da naši evropski partneri očekuju da se ovaj zakon usvoji, s obzirom na to da nam je u dijelu unaprjeđenja i zaštite prava LGBT osoba iz godine u godinu izvještaj EK sve bolji i da je prepoznat napredak u zaštiti prava svih ranjivih grupa", navela je Laković.

Takođe, dodala je on, Crna Gora se kao članica Savjeta Evrope obavezala na usvajanje tog zakona, što je Vlada svakako imala u vidu prilikom predlaganja zakona.

"Usvajanje zakona predstavlja i našu ljudsku obavezu da zaštitimo ljudska prava svih naših građana, u ovom slučaju LGBT osoba koji žive u istopolnim zajednicama", poručila je Laković.

Ona očekuje da će Skupština dati podršku i da će zakon biti usvojen na narednom zasjedanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније