Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 08. 2019. 13:04 >> 13:04

ZADOVOLJNI GODINOM

Oko 30 izlagača na mojkovačkim Danima meda

Manifestacija Dani meda koja se održava u Mojkovcu ove godine je okupila tridesetak izlagača iz Mojkovca, Bijelog Polja, Berana, Podgorice, Žabljaka, Prijepolja i Čačka.

 

Potpresjednik Opštine Mojkovac Slavenko Blažević, otvarajući manifestaciju, istako je da su Dani meda sve prepoznatljiviji kada je riječ mojkovčkoj turističkoj ponudi i značajniji zbog korisnih svojstava koje med sarži.

Udruženje pčelara “Mojkovac” jedno je od najstarijih na ovim prostorima koje okuplja preko 60 članova među kojima je sve više mladih.

 “Pored toga što godina nije bila naklonjena pčelarima, bar kada se tiče proljećnog djela, ipak smo zadovoljni prinosima jer smo uspjeli da izvrcamo  od sedam do 10 kilograma  po košnici. Udruženje je besplatno preradilo sve količine voska pčelarima iz Mojkovca”, kazao je predsjednik Udruženja pčelara Milija Madžgalj zahvaljujući se lokalnoj samoupravi na značajnu pomoć koju pruža pčelarima.

Preko Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i Kuće meda u Danilovgradu, mojkovačko Udruženje će nastojati da obezbijedni nabavku pčelarske opreme, te matica, ljekova, invertnog sirupa I pogačica po regresiranim cijenama.

Među pčelarima je i Veljko Đurović koji je dugi niz godina prisutan na sajmu i koji posjeduje preko 300 pčelinjih društava.              

“Loše proljeće nadoknadila je planina na koju smo preselili košnice u periodu kada je naišao tropski talas, tako da je planina odlična bila”, kaže Đurović.

 

Pored vrhunskog meda mojkovački pčelari se mogu pohvaliti I pčelarskom opremom. Proizvodnjom opreme bavi se Udruženje hendikepiranih “Srce”, i to veoma uspješno, ističe predsjednik Udruženja Duško Rakočević.

“Sve je počelo kroz projekat Pčelarstvo kao šansa, koji smo u saradnji sa resornim ministarstvom realizovali prije nekoliko godina i od tada se bavimo izradom blaterovih i elerovih košnica  te suvenira. Ovo je dobra prilika da prezentujemo svoje proizvode”, naglašava Rakočević.

Mojkovački dani meda daju veliki značaj promociji kvaliteta pčelinjih proizvoda kao i njihovoj konzumaciji smatra Milivoje Jakšić iz Prijepolja.

“Donijeli smo livadski i livadsko šumski med sa prostora Zlatara i Jadovnika, suncokretov sa područja Banata i bagremov iz Šumadije. Pored meda imamo i raznorazne mješavine meda i ljekovitog bilja : protiv bronhitisa, problema u mokraćim kanalima te za poboljšanje krvne slike, polen i propolis, razne meleme od meda”, navodi Jakšić.

“Ovo je već treća godina zaredom u kojima  se pčelari suočavaju sa raznim problemima gdje im je glavna briga kako sačuvati pčelinja društva a tek onda prinosi. Istina prinosi varijaju od sredine do sredine ali u svakom slučaju malo je onih koji mogu pokriti uloženo. Kuća meda u Podgorici omogućiće  prodaju pčelarima koji ne posjećuju sajmove i koji  imaju problem sa plasmanom proizvoda”,istakao je predsjednik Udruženja pčelara Podgorica Mirko Šćepanovi.

U Crnoj Gori se godišnje troši 1,2 kilograma  meda po stanovniku dok je proizvodnja  između  kilograma i  kilograma i po, što je pokazatelj da postoji prostora za većom proizvodnjom meda koji bi se  nakon prerade na porodičnim gazdinstvima  dalje plasirao na tržište.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније