Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

17. 08. 2019. 08:10 >> 08:14
46

RADULOVIĆ

SPC pokazuje nervozu i zabrinutost

Proglas Svetostefanskog sabora Srpske pravoslavne crkve sa skupa u srijedu u Herceg Novom još je jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti ove vjerske organizacije, a nadležni državni organi bi trebalo ozbiljno da shvate poruke koje dolaze iz srpskog korpusa, ocijenili su sagovornici Pobjede.

Proglas je upućen sa Svetostefanskog sabora u crkvi na Savini u Herceg Novom, a poručeno je da će „odnos koji Vlada bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu“ opredijeliti „odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi“.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović za Pobjedu je kazao da je „od velike Srbije do Boke očigledno kratak put“.

"Ne bih im pridavao značaja iz prostog razloga što ostvarenje njihovog sna da se rasparča Crna Gora i da svako uzme što mu treba nije moguće bez velikog sunovrata savremene Evrope i svijeta", ocijenio je Radulović.

Proglas Svetostefanskog sabora, kako je rekao, razumije kao još jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti Srpske pravoslavne crkve u vezi novca i imovine.

"Ne moraju se oko toga mnogo uzbuđivati i upravo zbog toga bilo bi im najpametnije da prestanu da prijete praznom puškom, jer ovo što su zamislili bez pune puške se ne može ostvariti. Ako im je to želja, onda se zna redosljed postupaka, do tada neka nas ne prepadaju Vladom Georgievim i trubačima iz Guče", poručio je Radulović.

Istoričar Milan Šćekić za Pobjedu je ocijenio da poruka poput one da će „odnos koji Vlada bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu“ opredijeliti „odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi“ ne predstavlja nikakvu novost.

"Ne bih ulazio u to kako neko doživljava jednu multietničku i multikonfesionalnu sredinu kakva je Boka Kotorska. Svako ima pravo na svoje doživljaje. Određeni centri moći pričom o secesiji žele da izazovu strah u javnosti i naprave pritisak na vlast da odustane od usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crna Gora je stabilna država, tako da je mogućnost da se dogodi secesija Boke priča u domenu naučne fantastike. Crkva ne smije propustiti šansu da postigne istorijski sporazum sa državom, koji bi bio na zadovoljstvo svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori", zaključio je Šćekić.

Publicista i književnik Borislav Cimeša rekao je da je proglas Svetostefanskog sabora još jedan akt uperen protiv Crne Gore „u duhu tradicionalne i kontinuirane politike negiranja, osporavanja i svojatanja crnogorske države, naroda, nacije, istorije, crkve, jezika i svih karakteristika i svojstava koje Crna Gora predstavlja“.

"Radi se o antidržavnom, antiustavnom, neprijateljskom aktu koji mora ovog puta zabrinuti i izazvati adekvatnu pažnju nadležnih državnih organa. Oni moraju veoma odgovorno i krajnje ozbiljno shvatiti sve poruke iz srpskog korpusa u Crnoj Gori", poručio je Cimeša.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније