Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 09. 2013. 19:36 >> 19:36
2

MINISTARSTVO KULTURE

Nijedno kulturno dobro nije izgubilo taj status

Nijedno kulturno dobro u Crnoj Gori, koje je do sada imalo taj status, nije ga izgubilo, već su revalorizacijom njegova kulturna vrijednost i mjere zaštite decidno precizirane, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Iz Pozitivne Crne Gore ranije je saopšteno da u Crnoj Gori nema nijedno kuturno dobro koje je registrovano u skladu sa Zakonom o njihovoj zaštiti.

Iz Ministarstva su podsjetili na član 142 Zakona o zaštiti kulturnih dobara u kome se kaže da spomenici kulture, čiji je status utvrđen po ranijim propisima, imaju status kulturnog dobra do revalorizacije.

“S obzirom na to da je revalorizacija u toku, a drugi stav ovog člana, koji se odnosi na rok trajanja revalorizacije, tumači se kao instruktivni stav, nijedno kulturno dobro koje je do sada imalo taj status nije ga izgubilo, već naprotiv - revalorizacijom su njegova kulturna vrijednost i mjere zaštite decidno precizirane”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su naveli da su, sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, pokrenuli kapitalni projekat za crnogorsku kulturu – revalorizaciju kulturnih dobara.

“Realizacija Projekta pokrenuta je u zakonski pedviđenom roku, i do sada je Upravi predato oko hiljadu nacrta elaborata kulturnih dobara”, pojasnili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, važno je istaći da je revalorizacija objedinila i angažovala na projektu između 250 i 300 stručnjaka - istoričara umjetnosti, arheloga, arhitekata, konzervatora-restauratora, istoričara i etnologa.

“Formirano je 50 timova koji vrijedno rade na revalorizaciji našeg kulturnog naslijeđa. Vizuelna prospekcija, terenski obilazak lokaliteta sa kulturnim dobrima odrađen je za preko 90 odsto kulturnih dobara, od predviđenih oko 1.950 ”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, stručni i monitoring timovi u kontinuiranoj su koordinaciji sa ljudima iz Direktorata za kulturnu baštine Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji zajedno broje oko 30 ljudi, i koji taj posao rade kao prioritetni, pored tekućih svakodnevnih radnih obaveza i zadataka.

“Kada se sve uzme u obzir, kao i napori, znanje, entuzijazam koji ti ljudi ulažu da ogroman, po obimu i značaju, posao privedu kvalitetno kraju, bivamo izloženi najoštirjem napadu pravno-formalnih znalaca, koji tumače Zakon kako im odgovara”, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, mogu i oni to da rade u Ministarstvu, ali im je važnije da kvalitetno rade posao na terenu i stvore konstruktivnu bazu daljih valorizacija kulturnih dobara Crne Gore.

“Zabrinute za našu kulturnu baštinu molimo, da nas puste da radimo svoj posao i ne gubimo vrijeme na prepiske i formalna obrazlaganja”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su pozvali nadležne iz Pozitivne, da ukoliko u svojim redovima imaju kvalitne stručnjake iz navedenih stručnih oblasti, “participiraju u projektu i pomognu da se taj veliki i značajan posao za našu državu i kulturu, što prije zajednički privede kraju”.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније