Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

19. 11. 2019. 15:35 >> 15:40

SPORAZUM CG I EK

Zajednički akcioni plan za borbu protiv terorizma

Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, potpisan je danas između Crne Gore i Evropske komisije, nakon Foruma EU-Zapadni Balkan koji se održavao u Skoplju.

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Kako je kazao Huhodžić, sporazum je još jedan dokaz apsolutne posvećenosti Crne Gore evropskim vrijednostima i politikama.

"Svjesni smo da je u ovoj oblasti uvijek potrebno ulagati sve više napora. Uz podršku Evropske unije, Crna Gora će raditi na jačanju nacionalnih kapaciteta u dijelu prevencije, sprječavanja i suzbijanja terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije", rekao je ministar Nuhodžić na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija-Zapadni Balkan na kojem učestvuje na poziv ministarke unutrašnjih poslova Finske Marie Ohisalo i potpredsjednika Vlade Sjeverne Makedonije i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog.

Ministar je istakao da će Crna Gora, kao država kojoj je regionalna saradnja jedan od temelja politike, kao država koja ni sa jednom zemljom regiona nema ni jedno otvoreno pitanje, i kao lider u evropskoj integraciji i dalje će biti čvrst oslonac Evropskoj uniji u saradnji sa državama Zapadnog Balkana.

"Danas su se države ovog regiona saglasile da unaprijede saradnju sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (FRONTEKS-om) i sa EUROPOL-om, u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama, uz poštovanje ljudskih prava, borbi protiv trgovine ljudima, krijumčarenja migranata i poboljšanju smještajnih kapaciteta za migrante", naveo je ministar.

On je istakao da je jasno saopšteno da će Evropska unija nastaviti da nam pruža pomoć, što će doprinijeti stabilnijem i bezbjednijem Zapadnom Balkanu i daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније