Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

02. 12. 2019. 11:04 >> 11:03

PANEL O ŠKOLOVANJU ROMA

Zadržati RE djecu u obrazovnom sistemu

Obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta za romsku zajednicu kako bi se u punom smislu integrisala u društvo, a za nesmetan nastavak školovanja, potrebna je veća pažnja svih uključenih pojedinaca i institucija, ocijenjeno je na konferenciji "Saradnjom do poboljšanog obrazovanja romske i egipćanske djece", koju je organizovala nevladina organizacija "Mladi Romi", uz podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, kazao je da su ove godine pažnju posvetili osnovnim školama.

Kako je kazao, primijetili su da je prestanak školovanja među romskom i egipćanskom populacijom najveće u osmom i devetom razredu, zbog čega su krenuli sa programom podrške, odnosno uvođenjem mentorske podrške, individualne i specijalizovane podrške za učenike koji završavaju ovaj nivo obrazovanja.

"Danas imamo 17 mentora prisutnih, koji će potpisati ugovore i krenuti sa mentorskom podrškom za 130 djece koja su u osmom i devetom razredu", kazao je Jaha, dodajući da ima ukupno 26 škola u kojima ima romske i egipćanske djece, te da se i 13 nevladinih organizacija bave pitanjima Roma i Egipćana.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisnica Deklaracije u Poznanju, kojom se, kako je ukazao, Crna Gora obavezala da će povećati stopu upisa i završetka osnovne škole među Romima i Egipćanima na 90 odsto, te povećati stopu upisa i završetka srednje škole na 50 odsto.

Jaha je podsjetio da su u NVO Mladi Romi prošle godine pokrenuli i projekat koji ima za cilj da zadrži djecu u srednjim školama, kao i da im omogući da budu na tržištu rada.

"Uspjeli smo da od 108 djece koju smo pratili tokom prethodne školske godine, njih 102 uspješno završi razred, od kojih je 20 završilo srednju školu, a 11 ih se zaposlilo. Obzirom da je prva godina implementacije, to su dosta dobri rezultati, a nesumnjivo to je projekat koji namjeravamo da nastavimo", istakao je Jaha.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Milica Pajović, kazala je da se najviše radilo na kvantitetu, tj. trudili su se da što više djece romske populacije uključe u škole.

Prema njenim riječima, dosta toga još može da se uradi kad je u pitanju integracija RE populacije u obrazovni sistem, pa se osvrnula i na potrebu većeg upoznavanja RE roditelja sa zakonskom obavezom redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja djece, što će voditi ka ostvarenju ovog cilja.

Ona je ocijenila da dalje aktivnosti treba da budu usmjerene i na rad sa RE zajednicom.

Direktorica Osnovne škole "Božidar Vuković Podgoričanin" u Podgorici Ljubinka Nedić, kazala je da tu obrazovnu ustanovu pohađa 565 učenika pripadnika romske i egipćanske populacije, navodeći da je ta obrazovna ustanova organizator prevoza i 400 učenika koji pohađaju ostalih šest osnovnih škola u Crnoj Gori.

"U školi je trenutno 29 učenika u devetom razredu, a u osmom razredu 48", navela je Nedić.

Prema njenim riječima, broj djece koja završavaju deveti razred se svake godine povećava.

"Od 43 učenika koja su prošle godine završila deveti razred, po našim saznanjima, oko dvadesetak učenika je upisalo srednju školu, a između 12 i 15 učenika je i dalje pohađa. Što se tiče redovnosti i pohađanja nastave, ogromni su pomaci, posebno zahvaljujući saradnicima u socijalnoj inkluziji", kazala je Nedić.

Direktorica Osnovne škole "Mileva Lajović Lalatović" u Nikšiću Vera Božović, kazala je da tu obrazovnu ustanovu trenutno pohađa 179 učenika RE populacije, od čega, kako je precizirala, u osmom razredu 12, a u devetom 25 učenika.

"Jedna od barijera sa kojima su se susretali učenici RE populacije bio je nedostatak udžbenika, koja je, otklonjena na način da se svim učenicima od prvog do devetog razreda dodjeljuju besplatno udžbenici", navela je Božović.

Prema njenim riječima, mjere koje ta škola preduzima u skladu sa Protokolom u cilju ranog napuštanja školovanja su upućivanje poziva roditeljima, starateljima, obavještavanje Centra za socijalni rad, upućivanje referata o nasilju porodici i policiji, savjetodavni rad sa učenicima.

Božović je najavila da će od ponedjeljka škola započeti sa prevozom učenika.

Direktor Osnovne škole "Radomir Mitrović" u Beranama Radomir Jočić, kazao je da je na početku školske godine upisano 885 učenika, od čega 140 učenika pripadnika RE populacije.

"Što se tiče završnih razreda osmog i devetog ove školske godine imamo 11 učenika u devetom i šest učenika u osmom razredu. Škola je tokom prošle godine dobila donaciju kombi za prevoz učenika, i organizovali smo prevoz za sve romske učenike koji pohađaju našu školu“, istakao je Jočić.

On je ukazao da u školi imaju dva saradnika u obrazovanju, navodeći da su obojica pripadnici RE zajednice.

Ključne preporuke panela su da javne institucije (Centar za socijalni rad, MUP, Prosvjetana inspekcija itd.), pored podizanja svijesti službenika, jačaju kompetencije u ovim ulogama, da se obrazuju radionice za RE roditelje o važnosti kontinuiranog obrazovanja. Potrebna je i dodatna podrška i nastavnicima i mentorima. Kada je riječ o mentorima, njihovo prisustvo je potrebno obezbijediti i u mlađim razredima osnovne škole, a nadalje je potrebno uspostaviti njihovu bolju saradnju sa saradnicima u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja.

Ključna preporuka koja se odnosila na Saradnike u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja bila je smanjenje obuhvata RE djece po angažovanoj osobi (trenutno 70 učenika/učenica), kako bi njihov rad bio kvalitetniji i obuhvatniji. U prilog tome ide i preporuka njihovog detaljnijeg opisa zanimanja, kao i dodatnih obuka za obavljanjezadataka na ovoj poziciji, ali i uvođenja sistema kontrole njihovog rada, sve u cilju dobrobiti kontinuiranog obrazovanja RE djece.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније