Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

06. 12. 2019. 10:36 >> 10:35

GLIŠEVIĆ-ĐUROVIĆ

Uspješno planirano trošenje novca iz IPA II

Crna Gora uspješno je planirala kako da potroši 279,1 milion eura, koliko je Evropska unija (EU) opredijelila državi kroz program Instrumenta pretpristupne podrške za period 2014-2020 (IPA II), saopštila je nacionalna IPA koordinatoka, Ivana Glišević Đurović.

Ona je, na sastanku Nadglednog odbora IPA-e u Podogrici, navela da su svi programi u okviru IPA I, do 2007. do 2013. godine uspješno zatvoreni, a odobreni projekti završeni, sa izuzetkom projekta većeg obima Unapređenje sistema vodosnabdijevanja i izgradnja sistema za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreže u Beranama.

Kako je rekla Glišević Đurović, rezultati u IPA I bili su dobra osnova za dalji posvećen rad IPA struktura nakon 2014. godine, što potvrđuje činjenica da se uspješno nastavilo sa sprovođenjem programa IPA II.

Ona je kazala da je prethodna godina je u dijelu koji se odnosi na sprovođenje i planiranje IPA II bila dinamična i obilježena aktivnostima koje su se odnosile na pripremu i sprovođenje projekata u periodu 2014-2018, ali i programiranja za period 2019-2020.

Ona je podsjetila da je završeno i programiranje za period 2019-2020 čime je zaokruženo planiranje svih raspoloživih sredstava iz nacionalnog programa IPA II.

"To znači da smo uspješno planirali utrošak svih 279,1 milion eura koliko je EU opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe IPA II", dodala je Glišević Đurović.

Prema njenim riječima, najskorije odobreni program IPA 2019 i IPA 2020 podrazumijevaju novih skoro 80 miliona eura za projekte u oblasti saobraćaja, životne sredine, konkurentnosti i inovacija, obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike, demokratije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava.

"Ti projekti će donijeti nove infrastrukturne projekte od koristi za sve, kao što su rekonstrukcija dionice željezničke pruge Podgorica-Golubovci, izgradnja novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Rožajama i Kolašinu i nove kanalizacione mreže u Mojkovcu", rekla je Glišević Đurović.

Ona je kazala da dosadašnje iskustvo iz sprovođena programa IPA II ukazuje da, i pored toga što su procedure duge i kompleksne, IPA struktura u Crnoj Gori se postepeno usavršava i postaje spremnija za uvećanje obima posla koji se očekuje u narednim godinama.

Glišević Đurović rekla je da je ove godine nastavljeno sa korišćenjem dva programa budžetske podrške za implementaciju Strategije integrisanog upravljanja granicom i Strategije reforme javne uprave.

"Podršku za integrisano upravljanje granicom smo planirlai 2015. godine i danas možemo konstatovati da je 19,9 od ukupno 20 miliona eura uplaćeno u državni budžet. Za podršku reformi javne uprave, koja je planirana 2017. godine, od ukupno 15 miliona, do sada je u budžet uplaćeno četiri miliona, a za projekte komplementarne tehničke pdorške ugovoreno je 2,7 miliona eura", navela je Glišević Đurović.

Kako je dodala, ove godine se intezivno radilo na objavljivanju javnih poziva definisanih Programom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore za period 2014-2020, odnosno IPARD-om II.

"Ministarstvo poljoprivrede je uspješno ugovorilo 262 projekta vrijednosti 14,03 miliona, od čega podrška EU iznosi 10,52 eura", rekla je Glišević Đurović.

Ona je kazala da je Crna Gora, pored nacionalnih i programa evropske teritorijalne saradnje, nastavila da učestvuje u regionalnim programima koje finansira EU.

Glišević Đurović je naglasila značaj Zapadnobalkanskog inevsticionog okvira, kojim EU podržava pripremu i sprovođenje infrastrukturnih projekata.

"Od ukupno 170 miliona eura koje smo do sada iskoristili iz tog instrumenta, skoro 50 miliona eura je opredijeljeno za pripremu projekata, a 120 za radove i nabavke infrastrukturne objekte", rekla je ona.

Prema njenim riječima, pored rekonstrukcije željeznike pruge Var-Vrbnica i izgradnje dijela Transbalkanskog energetskog koridora u Crnoj Gori, tim novcem će biti konfinansirana izgradnja obilaznice oko Budve, ali i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i Bijelom Polju i kanalizacione mreže u Bokokotorskom zalivu.

Glišević Đurović je rekla da vjeruje da će kolege iz Evropske komisije na najbolji način definisati set pravila za finansijsku podršku tokom perioda 2021-2027, odnosno IPU III.

Šef jedinice D1 u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, ukazao je na to da je Crnoj Gori kroz IPA II opredijeljeno 270 miliona eura i dodao da je važno pokazati da ta sredstva donose rezultate.

On je rekao da se u Briselu vodi dosta diskusije o procesu proširenje i IPA III i dodao da će u narednom period biti jači fokus na ostvarivanju rezultata u najkraćem roku.

Haglajtner je rekao da je završeno programiranje u okvru IPA II i državama je dato zeleno svjetlo da nastave sa programima.

On je ukazao na to da je kroz IPA za ovu godinu opredijeljeno 30 miliona eura, koji se odnose na saobraćaj, životnu sredinu, lokalitete Natura 2000, dok će u narednoj godini prirotete imati mala i srednja preduzeća.

"Budžet EU je pod stalnim pritiskom što se tiče iznosa sredstava koja su na raspolaganju za proširenje, tako da moramo pokazati da novac koji ulažemo donosi rezultate", istakao je Haglajtner.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније