Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 09. 2013. 08:12 >> 08:58
2

PORESKI DUG

Zatvorene Albone, bez posla 460 radnika

Poreska uprava zapečatirala je juče svih 38 prodavnica trgovačkog lanca Albona u Crnoj Gori zbog duga za poreze i doprinose od 1,4 miliona eura. Ta komapanija ima oko 460 zaposlenih.

Iz Albone je saopšteno da je juče grupa zaposlenih iz centralnog magacina i dijela radnji u Podgorici počela štrajk ispred uprave te firme, pišu Vijesti.

Zahtjevi radnika su isplata djelova dugovanja od pet zarada, uplata radnog staža i doprinosa za period od 1. januara 2011. do 1. septembra ove godine, kao i normalni uslovi za rad.

"Što se tiče neisplaćenih zarada, ukupan iznos neto zarada koje radnici potražuju od Albone iznosi 535.697 eura. Zahvaljujući internim Albona platnim karticama, radnicima je omogućeno da tokom svih pet mjeseci, za koje nije isplaćena zarada, kupuju u našim marketima sa povećanim pojedinačnim limitima sve do danas", saopštili su iz Albone.

Kupujući karticama firme radnici su stvorili trošak od, kako je rečeno, 406.345 eura.

"Zato nije teško zaključiti koliko zarada Albona duguje svojim zaposlenim. Radnici su tražili da im se oslobode limiti i za kupovinu u septembru, ali je Poreska uprava donijela rješenje u kojem se privremeno zabranjuje obavljanje djelatnosti u svim maloprodajnim objektima Albone" istakli su iz kompanije.

Objašnjeno je da su bilo kakve uplate, pa i radnog staža, onemogućene od 8. marta ove godine godine, od kada je rad Albone blokirala jedna poslovna banka, a potom i Poreska uprava.

U Nikšiću je juče Poreska inspekcija popisala robu u tri Albonine radnje, koliko ih je ostalo da radi, nakon čega će ih zatvoriti. Radnici u tim objektima su kazali da su prethodnih dana zatvorene sve ostale radnje u Nikšiću, tako da je sva roba prebačena u tri preostale. Oni su odbili da napuste prodavnice, insistirajući da nastave sa radom.

Većinski paket akcija tog preduzećaje u novembru prošle godine kupio ruski, biznismen, izvjesni Davit Arutjunjanu.

Prema nezvaničnim saznanjima on se od marta ove godine nije pojavljivao niti ulagao obećani novac, zbog čega je firma i došla u položaj u kojem se sada nalazi.

Iz Albone je saopšteno da su podnijeli krivične prijave protiv njega.


Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније