Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

31. 12. 2019. 10:43 >> 10:42

MINISTARSTVO NAUKE

Zeleno svjetlo EK za Strategiju pametne specijalizacije

Crna Gora je dobila zeleno svjetlo Evropske komisije za Strategiju pametne specijalizacije (S3) na nacionalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Strategiju pametne specijalizacije (S3) na nacionalnom nivou usvojena je prije pola godine.

"Na ovaj način smo postali i prva zemlja kandidat koja je usvojila ovu značajnu Strategiju a koja je i preduslov za buduće korišćenje strukturnih fondova", navodi se u saopštenju.

Usvajanje Startegije pametne specijalizacije potvrđuje da je Crna Gora u stanju da politike Evropske unije sporovodi na način na koji to rade članice Evropske unije.

"Cilj ove strategije je integrisani pristup i fokusirano djelovanje u oblastima gdje Crna Gora ima konkurentne prednosti u evropskom kontekstu. Usmjeravanjem nauke, inovacija i istraživanja unaprijeđujemo prepoznate strateške prioritete: održivu poljoprivredu, energiju i zdravstveni turizam i na taj način jačamo konkurentnost i internacionalizaciju ekonomije", saopšteno je iz Ministarstva.

Ova Strategija, kako su naveli, dolazi u pravo vrijeme kada i sama Evropska komisija spaja sektorske politike EU sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN).

" Kako su naši strateški prioriteti u liniji sa ciljevima održivog razvoja Agende UN2030, Strategija pametne specijalizacije nam omogućava da značajno doprinesemo EU dijalogu kao i da napravimo nove krupne korake na putu integracije Crne Gore u EU."

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније